Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou, luni, Polonia cu privire la reforma sistemului său judiciar şi a cerut Varşoviei să rezolve rapid lipsa de independenţă a Consiliului Naţional polonez al Magistraturii.
Cei şapte judecători care au examinat acest dosar au hotărât în unanimitate că Polonia a încălcat articolul Convenţiei drepturilor omului care protejează dreptul la un proces echitabil, relatează AFP.
Instanţa judiciară a Consiliului Europei (CoE) a fost sesizată de către doi judecători care acuză o lipsă de imparţialitate şi de independenţă a Camerei de Control Extraordinar şi a Afacerilor Publice din cadrul Curţii Supreme poloneze.
Aceasta este una dintre cele două camere înfiinţate care creează polemică în Polonia, din cauza desemnării judecătorilor care fac parte din ele de către puterile executivă şi legislativă.
Cei doi reclamanţi au candidat la posturi judiciare, însă nu au fost recomandaţi să le ocupe, iar recursurile pe care le-au formulat la Curtea Supremă au fost respinse în 2019.
CEDO a constatat astfel că ”procedura de numire a judecătorilor a fost influenţată în mod necuvenit de către puterile legislativă şi executivă” şi că, în acest fel, ”este vorba despre o neregulă fundamentală care aduce atingere întregului proces”.
”Camera de Control Extraordinar şi a Afacerilor Publice nu este, aşadar, un tribunal independent şi imparţial înfiinţat prin lege în sensul Convenţiei europene”, stabileşte CEDO.
Curtea cere Poloniei ”să ia măsuri rapide pentru a rezolva această lipsă de independenţă”.
Varşovia este condamnată astfel să plătească 15.000 de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudiciu moral.
Acest dosar ”face parte dintre cele 57 de plângeri depuse împotriva Poloniei în perioada 2018-2021 cu privire la diverse aspecte ale reorganizării sistemului judicar polonez iniţiată în 2017”, subliniază CEDO.