Rușii s-au apucat să demoleze Azovstalul și anunță ce construiesc în loc

Rușii s-au apucat să demoleze Azovstalul și anunță ce construiesc în loc

Rușii nu au de gând să refacă oțelăria Azovstal, grav avariată de lupte, din orașul-port ucrainean capturat Mariupol. Ei preferă să o demoleze și să facă altceva în locul respectiv.

Ministrul rus Marat Khusnullin a declarat că reconstrucția este deja în curs.

Platforma industrială Azovstal a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, după ce apărătorii săi, depășiți numeric, au rezistat luni de zile împotriva unui asalt brutal al Rusiei, scrie Moscow Times.

„Nu este nevoie să reabilităm Azovstal”, a spus Khusnullin pentru postul de stat Rossiya 24. „Această zonă poate continua să funcționeze ca parc industrial sau zonă de recreere”.

ADVERTISING

Proprietarul Azovstal, Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a declarat luna trecută că intenționează să dea în judecată Rusia pentru pierderi de 20 de miliarde de dolari, ca urmare a distrugerii platformei.

Compania lui Ahmetov, Metinvest – cel mai mare angajator din Ucraina înainte de război – a declarat în aprilie că „nu va funcționa niciodată sub ocupația rusă”.

Potrivit companiei, 153 de angajați ai Metinvest au fost uciși în timpul confiscării de către Rusia a Mariupolului.

Khusnullin a mai spus că Rusia intenționează să extindă capacitatea portului Mariupol și să dezvolte turismul local. „Costurile acestei lucrări sunt greu de estimat, dar sunt destul de mari”, a spus el pentru Rossiya 24.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Denis Pushilin, care conduce autoproclamata Republică Populară Doneţk, din estul Ucrainei, a declarat săptămâna trecută că uzina Azovstal va fi transformată într-un parc tehnologic, parc public sau zonă rezidenţială.

Rusia a preluat controlul deplin asupra orașului Mariupol luna trecută, când aproximativ 2.500 de soldați ucraineni care rezistau în uzina Azovstal s-au predat.

Unii dintre prizonierii Azovstal au fost transferați în Rusia, iar comandanții ucraineni capturați ar fi ținuți în renumita închisoare Lefortovo din Moscova.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇