După aproape trei luni de bombardamente intense, mii de morți și povești necontenite despre ororile îndurate de civili, bătălia pentru Mariupol este ca și încheiată. Ucraina a anunțat luni că misiunea de apărare a combinatului Azovstal s-a încheiat, ultimul bastion al rezistenței din oraș fiind ocupat de trupele ruse. Deopotrivă vital pentru ambele tabere, Mariupol marchează deschiderea unei noi etape a războiului.
Sute de soldați ucraineni au fost evacuați din adăposturile subterane ale oțelăriei Azovstal. Asediul s-a încheiat – luptătorii ucraineni sunt urcați în autobuze și duși în Rusia. În urma lor, rămân ruinele Mariupolului stăpânite de ruși.
Portul de la Marea Azov a fost scena unora dintre cele mai intense lupte de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Aici și-a concentrat Moscova cele mai puternice lovituri, atacând inclusiv o maternitate și un teatru în care se refugiaseră sute de civili. Acum există temeri că dovezile atrocităților se vor pierde pentru totdeauna, se arată într-o analiză CNN.
Înainte ca rușii să preia controlul orașului, consiliul local a acuzat trupele Moscovei că încearcă să șteargă dovezile folosind crematorii mobile, pentru a arde cadavrele și a identifica martorii atrocităților prin taberele de filtrare. "Ucigașii își astupă urmele", au spus consilierii.
Un simbol al rezistenței
Mariupol a devenit simbolul rezistenței ucrainene în săptămânile de atacuri dezlănțuite ale invadatorilor. În timp ce aproape toate celelalte zone ale orașului fuseseră cucerite, apărătorii și aproximativ 1.000 de civili s-au retras în Azovstal. Condițiile din subteranele oțelăriei au devenit insuportabile, pe măsură ce stocurile de alimente și de apă s-au epuizat, iar sute de oameni răniți erau lipsiți de îngrijire medicală.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că în Mariupol au murit zeci de mii de oameni, iar guvernatorul regiunii militare a spus luna trecută că numărul persoanelor decedate se ridică la 22.000, deși cifra este greu de verificat în condiții de război.
Primarul Mariupolului estimează că 90% din infrastructura orașului este afectată, iar 40% nu mai poate fi reparată. Orașul a fost aproape ras de pe fața pământului.
Ruinele Mariupolului au devenit simbolul stilului de luptă arhaic, sălbatic și, de altfel, ineficient al armatei ruse în Ucraina, cu bombardamente la nimereală, fără discriminare, așa cum s-au mai văzut în Siria și în capitala cecenă Groznîi.
Controlul asupra Mariupolului este crucial pentru încercarea rușilor de a prelua regiunea Donbas, dincolo de teritoriile controlate de separatiști, arată Michael Kofman, expert în strategii militare ruse la think tank-ul Center for a New American Security din Washington. "E nerealist să declari controlul asupra Donbasului fără să ai, de fapt, controlul asupra orașelor sale importante", a explicat el, într-un email trimis CNN luna trecută.
Preluarea Mariupolului oferă Moscovei și resurse importante. Rusia caută să-și replieze trupele pentru ofensiva în estul Ucrainei, unde și-a concentrat operațiunile după ce atacurile din alte regiuni au eșuat. Focurile de artilerie și bombardamentele aeriene continuă de-a lungul liniilor frontului în Lugansk și Donețk, însă armata ucraineană a anunțat că a respins atacurile și a câștigat poziții noi.
Analiștii consultați de CNN spun că rușii au căutat să distrugă Mariupolul pentru a-l face mai ușor de controlat, mai ales că omul desemnat de Putin la comanda "operațiunii militare speciale" din Ucraina este generalul Aleksandr Dvornikov, renumit pentru abordarea sa tactică în campaniile din Cecenia, între 2000 și 2003, și Siria, din 2015 până în 2016. În ambele cazuri, forțele ruse au făcut prăpăd, bombardând civilii fără niciun dram de grijă pentru viețile oamenilor nevinovați.
"Practic, a anihilat și distrus al doilea oraș sirian ca mărime, Alep. Iar strategia lui a fost să bombardeze, pur și simplu, tot ce mișcă, țintind elementele de infrastructură civilă - spitale și școli - și apoi preluând ce a mai rămas", spune Orisia Luțevici, cercetătoare la grupul de analiză Chatham House.
"E o strategie similară pe care am văzut-o deja în Mariupol", a spus ea luna trecută, în timp ce luptele încă erau în toi.
Serviciile militare de informații ale Ucrainei l-au acuzat pe Dvornikov că a supervizat comiterea crimelor de război împotriva populației civile din Mariupol în timpul asediului.
Când rușii se apucă "să facă ordine"
Înainte de izbucnirea războiului, în Mariupol trăiau 450.000 de oameni. O treime a părăsit orașul la mijlocul lui aprilie și doar 100.000 au mai rămas, potrivit primarului Vadim Boicenko.
Unii dintre localnicii care au reușit să fugă au povestit că soldații ruși le-au ordonat să plece spre Rusia, prin așa-numitele tabere de filtrare, o metodă care stârnește amintirile dureroase ale gulagului din vremea lui Stalin. Au existat mai multe relatări despre forțele ruse care le-au interzis localnicilor să părăsească orașul asediat, iar evacuările au fost, cu greu, posibile prin culoare umanitare.
Oamenii au stat ascunși cu zilele în subsoluri și pivnițe, terorizați de bombardamente. Un localnic a declarat pentru CNN că aștepta la coadă pentru apă potabilă când o explozie a ucis trei persoane din fața lui, una fiind decapitată.
Kremlinul a negat toate aceste relatări, inclusiv că ar folosi taberele de filtrare pentru acoperirea dovezilor și descoperirea martorilor. Însă forțele ruse se mișcă deja repede pentru curățarea zonelor afectate de ofensiva lor, spune Petro Andriușcenko, consilier al primarului Mariupolului.
"Surprinzător, planul de a îndepărta molozul coincide cu locurile celor mai mari distrugeri… teatrul bombardat, strada Miru și acum, brusc, spitalul", spune Andriușcenko, făcând referire la spitalul numărul 3 care a fost bombardat puternic în aprilie.
Imaginile surprinse imediat după atac, cu o femeie însărcinată scoasă din spital, au făcut înconjurul lumii. Cel puțin o persoană a murit atunci.
Un canal de pe rețeaua Telegram, administrat de noua conducere a orașului, a anunțat că vor fi oferite posturi temporare pentru extragerea cadavrelor de sub dărâmături și pentru refacerea orașului.
Va fi imposibil de realizat o evidență completă a devastării din Mariupol câtă vreme orașul se află în mâinile rușilor. La fel cum proporțiile crimelor comise în nordul Ucrainei, în Bucea și Borodianka, au devenit clare abia după plecarea trupelor ruse, distrugerile din Mariupol nu pot fi cuantificate precis.
Cu cât rușii stau mai mult aici și "fac curățenie" mai temeinic, cu atât probele care îi acuză se vor împuțina. Dacă orașul rămâne sub controlul Moscovei, evidența reală a ceea ce s-a întâmplat aici ar putea fi pierdută pe vecie.
T.D.