Ce sunt rachetele hipersonice și de ce le-a utilizat Rusia, în premieră

Ce sunt rachetele hipersonice și de ce le-a utilizat Rusia, în premieră

Rusia a anunțat că a utilizat de două ori până acum rachete hipersonice în Ucraina, distrugând cu ajutorul lor, vineri, un depozit de muniție în vest, iar duminică un depozit de carburanți lângă Nikolaiev.

Este pentru prima oară când astfel de rachete sunt folosite într-un conflict armat, spun analiștii occidentali, citați de The Guardian.

Președintele rus Vladimir Putin a descris racheta Kinjal, care poate fi lansată de pe un MiG, drept ”arma ideală”. Ea poate zbura cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât viteza sunetului și poate fi manevrată pe traseu, ceea ce o face extrem de greu de interceptat și lovit de către sistemele antiaeriene, scrie sursa citată.

ADVERTISING

Îngrijorător este că rachetele hipersonice pot fi folosite și pentru a livra armament nuclear. Mai multe state lucrează la astfel de tehnologii, inclusiv China și SUA, subliniază autorul articolului citat.

În timp ce analistul rus Vasily Kaşin a declarat pentru agenția France Presse că sistemul Kinjal are o putere distructivă mai mare și penetrează mai adânc rândurile taberei inamice, alți experți susțin că el nu ar avea un impact major asupra evoluției conflictului militar.

Război în Ucraina, Ziua 26 - Vezi desfășurarea evenimentelor

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De exemplu, Pavel Felgenhauer, un alt analist rus, a declarat că rachetele hipersonice nu vor schimba prea multe pe teren, în Ucraina, în afară de a produce ”un efect psihologic și de propagandă”.

În plus, crede acesta, utilizarea lor sugerează că Rusia a rămas pe teren fără echipamentul militar convențional necesar.

Guvernul ucrainean a confirmat cele două atacuri, dar a declarat că nu poate spune ce tip de rachete au fost folosite.

În schimb oficialii SUA au confirmat faptul că Rusia a folosit, în premieră, rachete hipersonice, anunță CNN.

ADVERTISING

Mai exact, americanii au putut să urmărească lansarea, care a avut rolul de a testa armele și de a ”transmite un mesaj”.

Luni, Ucraina și Rusia au reluat negocierile privind încetarea războiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇