Câteva ore ne mai despart de sfârșitul acestui an, iar analiștii încearcă să prefigureze evenimentele și tendințele care vor avea cel mai mare impact în 2025.
The Guardian face câteva previziuni pe baza evenimentelor deja anunțate care vor avea loc în anul următor.
Noul președinte al SUA care își va prelua mandatul în ianuarie va aduce aproape sigur mai multă imprevizibilitate, dar vor fi și multe alte teme ce vor domina anul viitor. Iată ce urmează pe plan extern în politică, tehnologie și mediu, printre altele.
Politică externă: Trump, Ucraina și Orientul Mijlociu
În ianuarie, Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, iar singurul lucru care poate fi prezis cu certitudine absolută despre al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al SUA este că va fi imprevizibil, scrie ziarul britanic.
Trump nu știe cu adevărat ce vrea să facă într-o serie de probleme. La vorbit se descurcă și așa a și fost reales. Dar adesea el pare să decidă politica pe baza a ceea ce i-a spus ultima persoană cu care a vorbit.
Chiar vorbește serios că va mobiliza armata pentru deportări în masă ale migranților "ilegali"? Va folosi justiția pentru a vâna inamicii politici și criticii mass-media? Va impune tarife mari asupra importurilor străine și va declanșa un război comercial global? Sau va acționa cu mai multă circumspecție, folosind aceste amenințări ca instrumente de negociere? Cine ştie? Nici el nu are habar încă, scrie Simon Tisdall, comentator de politică internațională la Observer.
Cât privește Ucraina, ar fi un pariu destul de sigur că în 2025 va începe o formă de negocieri sau vor fi măcar niște discuții despre negocieri pentru a opri, dacă nu a termina, războiul cu Rusia.
Guvernele europene par să se pregătească pentru un efort condus de Trump de a forța Kievul reticent să se apropie de masa negocierilor, prețul păcii fiind concesii teritoriale care implică Crimeea și o mare parte din estul Ucrainei aflate în prezent sub controlul Moscovei.
Orice astfel de înțelegere poate fi precedată de o încetare a focului și de separarea forțelor opuse de-a lungul unei linii de control sau a unei zone demilitarizate.
Ucraina va dori garanții de securitate împotriva viitoarelor atacuri. Vladimir Putin va dori asigurări că Ucraina nu se va alătura NATO.
Însă multe lucruri ar putea merge prost. Pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și Occident la sfârșitul anului, e posibil ca conflictul să se extindă într-un război european mai larg.
Capitolul Orientul Mijlociu: e greu de crezut că lucrurile s-ar putea înrăutăți în Gaza și în teritoriile palestiniene față de situația din 2024. Și totuși, e posibil să se întâmple și asta.
Se poate presupune că o încetare a focului evazivă în Gaza va fi în cele din urmă convenită, dar cu un cost ridicat. Sute de mii de palestinieni ar putea rămâne permanent fără adăpost, forțele israeliene ocupând o zonă mare din nordul Gazei.
Încurajată de realegerea lui Trump, coaliția de dreapta Netanyahu ar putea trece la anexarea unei mari părți din Cisiordania pentru împlinirea unui "Mare Israel".
Pe de altă parte, Iranul și Hezbollah din Liban, după ce au suferit înfrângeri mari în 2024, vor fi greu de oprit. Speranțele lui Joe Biden de a aplica o soluție cu două state și o înțelegere mai largă în Orientul Mijlociu vor sfârși în cenușă odată cu președinția sa.
Tehnologie: Bula AI se apropie de explozie și cripto-eliberarea
Câteva teme vor domina anul. Primul este bula AI în care giganții tehnologiei au pompat sume colosale fără niciun profit până acum. Cele două mari întrebări sunt: când se va sparge această bulă și care vor fi consecințele?
De asemenea, căsătoria forțată dintre industria tehnologiei și politica americană își va produce efectele. De acum încolo, cele două sectoare vor fi indisolubil amestecate – așa cum au intuit mogulii tehnologiei când au decis să-l susțină pe Trump. Elon Musk și X vor prospera, la fel ca Truth Social a lui Trump.
Și LinkedIn va urmări turma corporativă, iar Bluesky va deveni ultima redută a liberalismului.
Nu este clar cum își va manifesta Trump aversiunea față de Meta, dar o va face. Compania ar putea decide în cele din urmă că va trebui să se împartă în două entități: Meta US, care se conformează decretelor trumpiste, și Meta EU, care poate funcționa în jurisdicția UE și în alte părți.
Și Google va fi în corzi din cauza decretul antitrust deschis de Departamentul de Justiție al Statelor Unite. Speța se va închide doar atunci când compania va fi forțată să renunțe la Chrome (și poate și la alte părți) pentru a ieși din poziția dominantă pe care o deține.
Pe de altă parte, în era Trump, criptomonedele vor fi eliberate de teama de supraveghere de către autoritățile guvernamentale, cu consecințe sociale care vor face ca nivelurile actuale de erori și fraudă din industrie să pară o simplă serată de ceai din epoca victoriană.
Alimentație: Lumea va mânca mai mult, dar cât de bine?
Mâncarea în 2025 va deveni ca orice altceva în 2025: mai extremă. Va fi o supraabundență de tot ceea ce ne place și tot ceea ce urâm.
În același timp, dorința de a experimenta individualitatea într-o epocă a conformității va duce la o înmulțire a celor care caută recomandări mai organice oferite de micro-influenceri, și nano-influenceri și micro-nano-influenceri - sau, așa cum li se spunea pe bună dreptate înaintea erei social media, "alte persoane".
Un lucru e sigur - oamenii vor mânca mai mult. Rămâne de văzut cât de bine.
Mediu: Victoria lui Trump, eșec pentru planetă
Un pas mic pentru Trump, un salt uriaș înapoi pentru omenire - să ne pregătim pentru un val de știri sumbre despre mediu când omul de afaceri care neagă criza climatică se va întoarce la Casa Albă în ianuarie, anticipează cotidianul britanic.
Așa cum s-a întâmplat ultima dată, Trump își va începe probabil administrația cu o serie de decrete care anulează multe dintre prevederile pentru protejarea naturii și stimulentele pentru energie regenerabilă din anii Biden, în special Legea de reducere a inflației – cel mai ambițios plan climatic al SUA din istorie.
În general, cel mai mare impact se va resimți atunci când Trump va retrage SUA din acordul de la Paris pentru climă.
Oamenii pe care noul președinte îi va pune în pozițiile-cheie ale administrației sale vor avea sarcina de a implementa agenda "America First", ceea ce înseamnă să elimine orice reglementare care împiedică interesele sectorului combustibililor fosili și industriile extractive.
Spre deosebire de primul mandat al lui Trump, ei se vor confrunta cu mai puține obstacole legale și legislative, deoarece Partidul Republican controlează ambele camere, iar oamenii desemnați de Trump domină Curtea Supremă.
Energia regenerabilă poate rezista furtunii, întrucât prețurile din sectorul eolian și solar sunt acum mai mici decât cele ale petrolului, gazului și cărbunelui. Cele mai mari efecte le vor resimți natura, populația din sudul global și eforturile internaționale de abordare a crizei climatice.
Este posibil ca partidele de dreapta din întreaga lume să fie încurajate să-și intensifice campaniile împotriva obiectivelor net zero.
Negarea politică nu va face, totuși, nicio diferență în ceea ce privește fizica crizei climatice, care se va agrava atâta timp cât emisiile continuă să crească.
Să ne așteptăm la încă un an de vreme extremă supraalimentată și la mai multe episoade de secetă, incendii, inundații și furtuni mai intense.
Ca de obicei, acest lucru este probabil să se simtă cel mai puternic în vara emisferei nordice. După doi ani de căldură record la nivel mondial, crearea premiselor de răcire prin La Niña ar fi de așteptat să aducă un răgaz. Dar nimeni nu pariază pe asta, întrucât clima planetei este acum atât de perturbată de activitatea umană, încât modelele din trecut nu mai reprezintă un ghid de încredere pentru rezultatele viitoare.
Dacă anul viitor va fi un alt an record de căldură, ar fi un semn extrem de îngrijorător și ar împinge ecosistemele fragile, precum calotele de gheață polare și pădurea tropicală amazoniană, mai aproape de un punct de cotitură spre o calamitate.
Atenția lumii se va concentra asupra mediului în noiembrie 2025, când orașul brazilian Belém va găzdui primul summit ONU privind clima din Amazon. Președintele Luiz Inácio Lula da Silva a numit această conferință – Cop30 – "ultima noastră șansă de a evita un colaps ireversibil al sistemului climatic". Să sperăm că va da rezultate.
T.D.