„Primul lucru de la care aș porni – recuperarea tezaurului României”, spune, miercuri, Nicolae Ciucă, întrebat cum ar gestiona relația cu Vladimir Putin, în cazul în care ar fi ales președinte al României.
„Primul lucru de la care aș porni – recuperarea tezaurului României. (…) Vorbim de zecile de tone de aur care se află acolo. Este avuția noastră, tezaurul nostru și trebuie să luptăm și să credem până la capăt ca ni-l recuperăm”, a declarat Ciucă, la Realitatea TV, potrivit Mediafax.
Liderul PNL afirmă, însă, că nu este „convins că ar exista o cale deschisă de dialog” cu liderul de la Kremlin.
„Nu cred ca există această cale deschisă spre un dialog cu Vladimir Putin. La nivelul acesta se pregătesc toate aceste întâlniri și există la nivelul Ministerului de Externe, al tuturor structurilor care sunt implicate în pregătirea unei astfel de vizite, dosarele de țară și tot ceea ce reprezintă relația bilaterală și componenta complementară de context”, afirmă Ciucă.
Liderul PNL a mai spus, de asemenea, că dialogul „nu numai în relația cu Vladimir Putin, ci cu orice lider care are un astfel de comportament ieșit totalmente din principiile și valorile democrației” ar trebui sa fie cât mai scurt „și să ne îndreptăm spre acele valori în care credem și le apărăm”.
În luna martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să înapoieze României tezaurul “însușit ilegal”.
Documentul a fost semnat de toţi europarlamentarii români şi susţinut de majoritatea membrilor Parlamentului European.
Ulterior, în replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei.
România încearcă să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă” vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale, a adăugat Zaharova, citată de RIA Novosti.
Ea a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, „potrivit calculelor experţilor”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.