CCR blochează banii din PNRR: A amânat decizia pe pensiile speciale. Legea e jalon roșu pentru Bruxelles

CCR blochează banii din PNRR: A amânat decizia pe pensiile speciale. Legea e jalon roșu pentru Bruxelles

Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, orice dezbatere pe tema pensiilor speciale.

Abia în august ar putea judecătorii CCR să discute sesizarea Înaltei Curţi, în legătură cu modificările aduse în Parlament legii pensiilor speciale.

Cât despre legea privind cumulul pensiei cu salariul de la stat, şedinţa a fost amânată două luni.

CCR anunţă că în şedinţa de miercuri, 26 iulie, a amânat:

  • pentru 2 august 2023 - obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
  • pentru 21 septembrie 2023 - obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ADVERTISING

CCR precizează că motivul amânării a fost necesitatea unor lămuriri suplimentare.

Actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spunea în iunie că dorește ca cererea a treia de plată din PNRR să fie transmisă în luna iulie. Însă a treia cerere de plată nu poate fi depusă până ce CCR nu se pronunță pe noua lege a pensiilor speciale – jalon ”roșu” pentru această a treia cerere.

Și nici atunci plata efectivă a banilor nu este garantată pentru că, până acum, Comisia nu a anunțat dacă această lege îndeplinește standardele de la Bruxelles.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce prevede noua lege a pensiilor speciale

Pe 29 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare, aminteşte Agerpres.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

ADVERTISING

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Conform actului normativ, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate.

De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇