Cazul Kovesi la CEDO: Judecătorii cer modificarea legislației și revizuirea Constituției

Cazul Kovesi la CEDO: Judecătorii cer modificarea legislației și revizuirea Constituției

Asociațiile Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție reacționează după ce Guvernul a decis să nu conteste hotărârea CEDO în cazul Kovesi.

Guvernul nu contestă hotărârea CEDO în cazul Kovesi

Astfel, judecătorii transmit că sunt necesare ”măsuri generale indispensabile evoluției pozitive a statului de drept în România”.

Măsurile cu caracter general ce necesită a fi întreprinse, în principal, dar nu exclusiv, sunt modificări ale legislației:

adoptarea legislației subsidiare, a actelor normative, celor secundare, instrucțiunilor, ghidurilor, directivelor executivului privind modul de implementare a legislației, schimbarea practicilor judiciare și/sau administrative, prin schimbări ale jurisprudenței instanțelor naționale, introducerea remediilor naționale generale, în caz de necesitate, prin acordarea unei atenții deosebite hotărârilor care revelă probleme structurale complexe etc.

Comunicat al asociațiilor Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție
ADVERTISING

Judecătorii arată că se impune luarea urgentă a unor măsuri generale care implică revizuiri legislative sau, după caz, constituționale.

Le redăm pe scurt:

  • Eliminarea limitărilor reglementate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor (...) De asemenea, trebuie interzisă prin lege posibilitatea de revocare a procurorilor sau judecătorilor din funcțiile deținute în magistratură pentru exprimarea unor opinii critice referitoare la aspecte de politici publice de interes pentru sistemul judiciar.
  • Reglementarea principiului independenței între principiile care guvernează activitatea procurorilor (...) Este necesară cel puțin explicitarea sintagmei „sub autoritatea ministrului justiției”, cu reglementarea unor garanții, inclusiv posibilitatea contestării în fața unei instanțe independente a măsurilor luate de ministrul justiției în legătură cu cariera procurorilor, în condiții de contradictorialitate și de asigurare a dreptului la apărare.
  • Regândirea sistemului de numire/revocare a procurorilor în funcții de conducere la nivel înalt, inclusiv prin revizuirea dispozițiilor corespunzătoare din Constituție, în vederea asigurării condițiilor pentru un proces de numire/revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului unor autorități, cum sunt Președintele și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în măsură să contrabalanseze influența Ministrului Justiției (spre exemplu, cel puțin reglementarea avizului conform al CSM).
ADVERTISING

Cât timp un procuror șef poate fi revocat la aprecierea discreționară a unui om politic, fie el și ministru al justiției, nu mai poate fi vorba de vreo independență, fiind creată o influență politică excesivă”, argumentează asociațiile.

Puteți citi integral comunicatul aici.

Citește și:

Koveși, pentru The Guardian: A trebuit să muncesc mai mult decât bărbații, doar pentru a demonstra că femeile pot fi la fel de bune ca ei pentru funcția de procuror

A fost finalizată lista celor 22 de procurori europeni. Reacția lui Kovesi, pentru SpotMedia.ro

ADVERTISING

Kovesi e pregătită de atacuri la nivel european. Ce spune despre procurorii și judecătorii din România

Kovesi, interviu la Euronews: Malta blochează Procuratura UE. Mă aștept la atacuri (Video)

Preşedintele Parlamentului Ungariei o acuză pe Kovesi că e agent străin: Ceauşescu ar fi mândru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇