Caz șocant în Vietnam: 16 câini au fost uciși, după ce stăpânilor le-au ieșit pozitive testele de covid

Caz șocant în Vietnam: 16 câini au fost uciși, după ce stăpânilor le-au ieșit pozitive testele de covid

Opinia publică din Vietnam a fost șocată în acest weekend de un incident scandalos, care a stârnit proteste în presă şi pe reţelele de socializare, precum și o anchetă oficială. Este vorba despre eutanasierea câinilor unui cuplu depistat covid pozitiv, pe motiv că aceștia ar putea să transmită virusul.

Proprietarii câinilor au părăsit provincia Long An către provincia Ca Mau, în încercarea de a se pune la adăpost în cea mai rea perioadă a pandemiei, şi au luat cu ei pe o motocicletă şi cei 15 câini ai familiei, dintre care 11 erau pui. Pe drum au dat doi pui și au rămas cu 13. Aventurile lor erau urmărite pe rețelele de socializare din Vietnam.

Sâmbătă, la un post de control, cuplul a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Autorităţile sanitare locale au decis apoi să eutanasieze toți câinii, de teamă că ar putea fi purtători ai virusului. La fel au pățit alți trei câini și o pisică ai unor rude care îi însoțeau în călătorie, potrivit VN Express.

DAN-CHO-MAC-AO-MUA-2044-163384-5781-4552-163385826
Foto: Pham Minh Hung

„Din punct de vedere ştiinţific nu există nicio dovadă conform căreia câinii pot transmite oamenilor COVID-19. Prin urmare, decizia de a ucide câinii nu are o bază ştiinţifică” şi „este o acţiune crudă şi lipsită de etică”, afirmă doctorul Tuan Nguyen, profesor de medicină predictivă la Universitatea de Tehnologie din Sydney (Australia).

Imaginile cu vietnamezii și ”haita” lor de câini pe motocicletă în călătoria de 300 de kilometri au fost intens distribuite în mass-media vietnameze.

ADVERTISING

Autoritățile centrale din Vietnam au declanșat o anchetă în acest caz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇