Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării fondatorului Telegram și controversele cetățeniei sale franceze

Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării fondatorului Telegram și controversele cetățeniei sale franceze

Bodyguardul lui Pavel Durov este român şi îl însoţea în momentul în care acesta a ajuns, sâmbătă, la Paris, dezvăluie postul francez de televiziune TF1, care prezintă culisele arestării şefului Telegram, între timp inculpat în Franţa şi plasat sub control judiciar pentru 12 infracţiuni.

Potrivit sursei, Durov face în Franţa obiectul unei proceduri separate, în curs de investigare, pentru violenţă împotriva copiilor săi. Plângerea a fost făcută de fosta sa parteneră, Irina Bolgar, care locuieşte în Elveţia şi susţine că are trei copii cu fondatorul Telegram.

Timp de luni, anchetatorii francezi au urmărit avionul său privat. Aceştia au urmărit traseul avionului său Embraer Legacy 600 şi au analizat stilul de viaţă, anturajul şi locurile frecventate de miliardarul în vârstă de 39 de ani care a făcut avere, printre altele, prin dezvoltarea serviciului de mesagerie criptată Telegram.

ADVERTISING

În martie 2024, un judecător de instrucţie a emis un mandat de percheziţie, iar Pavel Durov a fost pus pe lista persoanelor căutate (FPR).

În dimineaţa zilei de 24 august, s-a declanşat o alertă pe telefoanele poliţiei: Pavel Durov era înregistrat într-un plan de zbor de la Baku (Azerbaidjan) la Le Bourget, Paris.

Imediat a fost constituită o echipă de arestare, dar prezenţa miliardarului la bord trebuia confirmată. În cursul după-amiezii, a venit vestea: într-adevăr, el se afla la bord.

Momentul arestării

Când a coborât din avion, nu părea nimic ieşit din comun pentru miliardar. Fără niciun poliţist la vedere, Pavel Durov îşi strânge bagajele şi se îndreaptă spre salonul VIP al aeroportului Le Bourget.

Alături de el se afla asistenta sa (care este foarte activă pe Instagram, postând fotografii din călătoriile sale cu Durov) şi bodyguardul său român. TF1 nu dezvăluie numele acestuia. Cei trei s-au aşezat în salonul rezervat de obicei VIP-urilor pentru verificarea identităţii.

ADVERTISING

Au sosit primii ofiţeri PAF (Poliţia de Frontieră). Oficialii i-au invitat să urce la etaj. În acest moment a fost declanşată „capcana”. Poliţiştii l-au informat cu privire la drepturile sale şi i-au precizat că se află în prezent în custodia poliţiei.

„Nu-i venea să creadă”, a comentat o sursă. Asistenta şi bodyguardul său au fost exceptaţi de la arestul poliţiei. Cu toate acestea, ei au fost interogaţi în mod liber în cadrul anchetei, dar nu au fost formulate acuzaţii împotriva lor.

Arogant și dezinvolt

Înainte de a petrece aproape nouăzeci de ore în incinta biroului ONAF (Biroul Naţional Antifraudă), Pavel Durov a cerut să fie anunţat miliardarul francez Xavier Niel, personalitate marcantă a tehnologiei franceze. Contactat de TF1, Niel nu a răspuns încă pentru a face comentarii.

Când a stat de vorbă cu anchetatorii, Pavel Durov, originar din Sankt Petersburg, a fost uneori „arogant”, alteori „dezinvolt”.

ADVERTISING

În afară de limba sa maternă, rusa, şi câteva cuvinte în franceză, şeful Telegram este bilingv în engleză şi italiană. El a explicat că a venit în Franţa „pentru a-l întâlni pe Emmanuel Macron”, o declaraţie pe care anturajul lui Emmanuel Macron a negat-o pentru TF1-LCI.

Controversele cetățeniei franceze

Arestarea lui Pavel Durov a ridicat problema cetăţeniei magnatului tehnologic originar din Sankt Petersburg. Acesta a predat instanţei cele patru paşapoarte ale sale: rusesc, francez, din Emiratele Arabe Unite şi unul emis de insula Saint Kitts şi Nevis din Caraibe.

Potrivit informaţiilor TF1, dosarul său de naturalizare franceză conţine numeroase ştampile roşii cu menţiunea „cerere respinsă”. Dar, deşi „Pavel Durov nu îndeplinea niciunul dintre criteriile corespunzătoare unei cereri de naturalizare franceză”, a explicat o sursă, el a fost naturalizat ca cetăţean francez prin decret la 23 august 2021. La data de 25 august a aceluiaşi an, această decizie a fost publicată în „Journal officiel”.

Pe 1 aprilie anul următor, el făcea glume pe tema cetăţeniei sale franceze pe canalul său de Telegram: „Va trebui să îmi franţuzesc numele în Paul du Rove”.

În ceea ce priveşte procedura de care a beneficiat Pavel Durov pentru a obţine cetăţenia franceză, care este rareori iniţiată şi în general la iniţiativa Quai d'Orsay (Ministerul francez de Externe), acesta din urmă s-a limitat să declare pentru TF1: „Nu comentăm cazurile individuale”.

La rândul său, Palatul Élysée, răspunzând la întrebările TF1-LCI, a declarat că „nu se fac comentarii cu privire la cazurile individuale de naturalizare”.

O sursă apropiată dosarului a adăugat că „aceasta este o procedură care intră în competenţa Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului de Interne, în conformitate cu dispoziţiile articolului 21 - 21 din Codul civil”.

Respectivul articol prevede că cetăţenia franceză poate fi acordată prin naturalizare, la propunerea ministrului afacerilor externe, oricărui străin francofon care solicită acest lucru şi care contribuie, prin activitatea sa deosebită, la influenţa Franţei şi la prosperitatea relaţiilor sale economice internaţionale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇