Bode: Operatorii economici care nu respectă măsurile anti-Covid vor avea sediul închis pentru 15-30 de zile

Bode: Operatorii economici care nu respectă măsurile anti-Covid vor avea sediul închis pentru 15-30 de zile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, joi seară, că Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Legii 55/2020 prin care să le poată fi suspendată activitatea operatorilor economici care continuă să funcţioneze în pofida interdicţiilor impuse de autorităţi pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Guvernul a adoptat astăzi, în primă lectură, un proiect de lege (…). În condiţiile în care Parlamentul nu ia în discuţie amendamentele pe care noi le-am propus la Legea 55/2020, Guvernul a adoptat un proiect de modificare şi completare a Legii 55 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În primă lectură, pentru că vrem să parcurgem toate procedurile legale de transparenţă, aşteptăm punctul de vedere al avizatorilor şi cel mai probabil săptămâna viitoare vom aproba acest proiect de lege. Îl vom trimite în procedură de urgenţă în Parlament şi îmi exprim speranţa că într-un timp foarte scurt acest proiect de lege va fi adoptat atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor, astfel încât ea să fie publicată”, a declarat Lucian Bode, după şedinţa de guvern.

ADVERTISING

Potrivit ministrului, în prezent, Legea 55/2020 prevede sancţiunea contravenţională principală a amenzii în cazul nerespectării de către conducătorii operatorilor economici a condiţiilor stabilite potrivit articolului 5 alineatul 3 litera f din această lege referitoare la desfăşurarea activităţii, respectiv la suspendarea temporară a activităţii acestora.

Guvernul declară război cluburilor și vrea să le închidă dacă nu respectă regulile antiCovid, dar nu știe cum: Premierul spune una, ministrul de Interne alta

"Întrucât (...) în practică s-a constatat faptul că anumiţi operatori economici, reduşi numeric, este adevărat, dar vizibili, care au fost sancţionaţi pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că aplicarea sancţiunii contravenţionale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfăşurării activităţilor interzise. În acest sens, considerăm necesară instituirea în acest caz şi a unei sancţiuni contravenţionale complementare. Astfel, opinăm că aplicarea sancţiunii complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic îşi desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite, respectiv îşi desfăşoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite potrivit articolului 5 alineatul 3 litera f, constituie o măsură adecvată şi proporţională în cazul comportamentului menţionat", a precizat Bode.

ADVERTISING

Acesta a adăugat că aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare în cazul în care operatorul economic îşi desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite se va materializa prin afişarea în primă fază la loc vizibil de la intrare sau intrările în sediul închis temporar a mesajului că "spaţiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19", cu menţiunea expresă a datei până la care este valabilă această sancţiune.

Ulterior, a spus ministrul, nerespectarea sancţiunii contravenţionale complementare în acest caz se va materializa prin aplicarea pentru durata rămasă de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

ADVERTISING

"În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activităţii poate îndeplini elementele constitutive ale infracţiunii de rupere de sigiliu. Totodată, vom stabili şi care sunt instituţiile statului chemate să aplice aceste prevederi", a menţionat Lucian Bode. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇