La summit-ul G7 din Japonia s-a vorbit şi despre România. Preşedintele american Joe Biden a anunțat că două instituții financiare din SUA au emis scrisori de interes pentru potenţiale împrumuturi în valoare de până la 4 miliarde de dolari acordate proiectului mini-reactoarelor nucleare din România.
E vorba despre proiectul dezvoltat de compania NuScale la Doicești (în Dâmbovița).
Un comunicat al casei Albe arată că banii pentru proiect ar putea veni de la U.S. International Development Finance Corporation (DFC), o instituţie federală de dezvoltare financiară (un miliard de dolari) și de la U.S. EXIM (3 miliarde de dolari). EXIM Bank este agenția oficială de credite de export a Statelor Unite. Iar DFC colaborează cu sectorul privat pentru a finanța soluții la provocările cu care se confruntă ţările în curs de dezvoltare.
Iată ce scrie însă în comunciatul Casei Albe:
”Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea în premieră în România a unei centrale SMR, care utilizează tehnologia NuScale Power a firmei americane și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 de milioane de dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru studii de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Coreea și Emiratele Arabe Unite – care, în total, se ridică la 275 de milioane de dolari în faza inițială.
Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni ale României, sprijină achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea analizei FEED (Front-End Engineering and Design), aducerea de experți în gestionarea proiectului și activitățile de reglementare la fața locului.
În plus, DFC și U.S. EXIM au emis scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari, pentru desfășurarea proiectului.
Atunci când va fi construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către o energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”.
În ianuarie, americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, au semnat contractul pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), ce marchează un pas important spre implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.
„Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon”, a declarat atunci John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.