Reacția României după ce Biden a anunțat că primim bani pentru mini-reactoarele nucleare de la Doicești: Proiectul va permite producția de energie curată

Reacția României după ce Biden a anunțat că primim bani pentru mini-reactoarele nucleare de la Doicești: Proiectul va permite producția de energie curată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și liderul PSD, Marcel Ciolacu, salută anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, privind proiectul reactoarelor modulare mici din România.

Șeful statului spune că inițiativa reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare.

"Salut anunţul făcut astăzi de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul G7, cu privire la sprijinul SUA şi Japoniei, al partenerilor Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România, precum şi scrisorile de interes din partea US EXIM and US International Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului.

ADVERTISING

Aceste iniţiative reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare. Implementarea proiectului SMR în parteneriat cu SUA va permite producţia de energie curată şi va spori securitatea energetică", a scris şeful statului, sâmbătă, pe Twitter.

Premierul Nicolae Ciucă spune că România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant şi substanţial oferit de Statele Unite ale Americii şi viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului naţional nuclear civil.

ADVERTISING

”Salut anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summit-ului G7, într-un moment important pentru România şi pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetăţeni şi economie, produsă în condiţii prietenoase cu mediul.

Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect sigur, eficient şi performant. Fiind a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internaţional in ceea ce priveşte producerea energiei nucleare. Criza energetică pe care am gestionat-o în cursul anului trecut a arătat, o dată în plus, că avem capacitatea să fim independenţi energetic şi să consolidăm profilul în acest sector, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare”, a scris premierul pe Facebook.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant și...

Publicată de Guvernul României pe Sâmbătă, 20 mai 2023

La rândul său, ministrul Energiei Virgil Popescu subliniază că finanțarea acordată este parte din Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) în cadrul căruia va fi acordată suma de 600 de miliarde de dolari, până în 2027, în investiții în infrastructură în întreaga lume.

ADVERTISING

”Țara noastră, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, este prima țară din Europa și a doua dupa Statele Unite ale Americii care face primii pași pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module și o putere instalată de 462 MWe.

Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura cca. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Finanțare record pentru dezvoltarea proiectului SMR în România: Peste 4 miliarde de dolari$!Președintele Statelor...

Publicată de Virgil Popescu pe Sâmbătă, 20 mai 2023

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că România face astăzi un pas uriaş spre una dintre cele mai importante ţinte ale sale: independenţa energetică!

"România face astăzi un pas uriaş spre una dintre cele mai importante ţinte ale sale: independenţa energetică! (…) Această decizie probează complexitatea şi dezvoltarea relaţiei noastre bilaterale atât din punct de vedere strategic, cât şi printr-o accelerare fără precedent a dimensiunii economice a parteneriatului nostru.

Proiectul realizat de Nuclearelectrica - alături de partenerii americani şi de consorţii din Japonia, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite - are o însemnătate majoră pentru ţara noastră: înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe oportunităţi pentru companiile româneşti şi un plus de energie pentru creşterea economică a ţării", a scris Ciolacu, sâmbătă, pe Facebook.

România face astăzi un pas uriaș spre una dintre cele mai importante ținte ale sale: independența energetică!Salut...

Publicată de Marcel Ciolacu pe Sâmbătă, 20 mai 2023

Preşedintele american Joe Biden a anunțat la summit-ul G7 că două instituții financiare din SUA au emis scrisori de interes pentru potenţiale împrumuturi în valoare de până la 4 miliarde de dolari acordate proiectului mini-reactoarelor nucleare din România.

E vorba despre proiectul dezvoltat de compania NuScale la Doicești (în Dâmbovița).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇