Biden susţine NATO, în contrast puternic cu Trump: ”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”

Biden susţine NATO, în contrast puternic cu Trump: ”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”

Preşedintele american Joe Biden a promis, vineri, că refacă ceea ce a numit relaţiile ”tensionate” cu aliaţii europeni şi din NATO, după politica externă ”America first” a predecesorului său Donald Trump, afirmând că ”un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”, transmite CNBC.

Într-un discurs susţinut la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, care are loc anual, Biden a spus că ”statele Unite îşi vor recâştiga poziţia de lider de încredere”, spunând audienţei virtuale ”America s-a întors”.

ADVERTISING

”Ştiu, ştiu că tensiunile din anii trecuţi au pus la încercare relaţia noastră transatlantică, dar Statele Unite sunt hotărâte să reia relaţiile cu Europa”, a afirmat Biden, fără să facă referire la preşedintele Donald Trump.

”Parteneriatele noastre au rezistat şi s-au dezvoltat de-a lungul anilor pentru că îşi au rădăcinile în valorile noastre democratice comune. Nu este ceva care se poate tranzacţiona. Sunt construite pe o viziune de viitor în care fiecare voce contează”, a spus Biden.

Preşedintele a mai afirmat că Statele Unite sunt dedicate în totalitate alianţei militare NATO.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Acestea este un angajament de nezdruncinat”, a spus Biden, referindu-se la clauza de apărare reciprocă a NATO, cunoscută ca Articolul 5.

Până în prezent, alianţa formată din 30 de membru a invocat Articolul 5 numai o dată, în apărarea Statelor Unite în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.

Remarcile lui Biden au avut loc după debutul administrației sale, la reuniunea miniştrilor Apărării din NATO, din această săptămână.

Trump i-a criticat frecvent pe membrii NATO pe parcursul preşedinţiei sale şi a avertizat că va retrage SUA din alianţă, unul dintre motive fiind contribuţiile insuficiente ale celorlalte state membre la bugetul acesteia.

ADVERTISING

Biden, la Conferința de Securitate de la Munchen: ”America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit”

Joe Biden a vorbit două ore la telefon cu Xi Jinping: Ne vor depăși chinezii, dacă nu ne mobilizăm

Biden: Un grup de lucru de la Pentagon va stabili strategia față de China, adversarul numărul 1 al SUA


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇