Biden susţine NATO, în contrast puternic cu Trump: ”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”

Biden susţine NATO, în contrast puternic cu Trump: ”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”

Preşedintele american Joe Biden a promis, vineri, că refacă ceea ce a numit relaţiile ”tensionate” cu aliaţii europeni şi din NATO, după politica externă ”America first” a predecesorului său Donald Trump, afirmând că ”un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”, transmite CNBC.

Într-un discurs susţinut la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, care are loc anual, Biden a spus că ”statele Unite îşi vor recâştiga poziţia de lider de încredere”, spunând audienţei virtuale ”America s-a întors”.

ADVERTISING

”Ştiu, ştiu că tensiunile din anii trecuţi au pus la încercare relaţia noastră transatlantică, dar Statele Unite sunt hotărâte să reia relaţiile cu Europa”, a afirmat Biden, fără să facă referire la preşedintele Donald Trump.

”Parteneriatele noastre au rezistat şi s-au dezvoltat de-a lungul anilor pentru că îşi au rădăcinile în valorile noastre democratice comune. Nu este ceva care se poate tranzacţiona. Sunt construite pe o viziune de viitor în care fiecare voce contează”, a spus Biden.

Preşedintele a mai afirmat că Statele Unite sunt dedicate în totalitate alianţei militare NATO.

ADVERTISING

”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Acestea este un angajament de nezdruncinat”, a spus Biden, referindu-se la clauza de apărare reciprocă a NATO, cunoscută ca Articolul 5.

Până în prezent, alianţa formată din 30 de membru a invocat Articolul 5 numai o dată, în apărarea Statelor Unite în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.

Remarcile lui Biden au avut loc după debutul administrației sale, la reuniunea miniştrilor Apărării din NATO, din această săptămână.

Trump i-a criticat frecvent pe membrii NATO pe parcursul preşedinţiei sale şi a avertizat că va retrage SUA din alianţă, unul dintre motive fiind contribuţiile insuficiente ale celorlalte state membre la bugetul acesteia.

ADVERTISING

Biden, la Conferința de Securitate de la Munchen: ”America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit”

Joe Biden a vorbit două ore la telefon cu Xi Jinping: Ne vor depăși chinezii, dacă nu ne mobilizăm

Biden: Un grup de lucru de la Pentagon va stabili strategia față de China, adversarul numărul 1 al SUA


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇