Biden spune că nimeni nu l-a sfătuit să mențină militari în Afganistan după retragere. Generalii îl contrazic

Biden spune că nimeni nu l-a sfătuit să mențină militari în Afganistan după retragere. Generalii îl contrazic

Deși Joe Biden a spus public în august că nimeni nu i-a zis vreodată să nu retragă trupele din Afganistan, generalii de la vârful armatei SUA îl contrazic.

Declarațiile au fost făcute sub jurământ, la audierile din fața comisiei din Senatul american care anchetează modul în care s-a încheiat războiul de 20 de ani, în care haosul a domnit pe aeroportul din Kabul, 13 soldați americani și-au pierdut viața și mulți colaboratori au fost lăsați în urmă.

Generalul Kenneth ”Frank” McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom), a spus marți sub jurământ că a recomandat personal la începutul acestui an menținerea unui contingent de 2.500 de militari în Afganistan, potrivit Politico. Totodată, el a spus că, și în toamna lui 2020, când președinte era încă Donald Trump, a sfătuit să fie meținuți aproape de două ori mai mulți soldați - 4.500.

ADVERTISING

Generalul a dezvăluit și că a discutat direct cu Biden despre recomandarea de a continua prezența la sol în Afganistan cu câteva mii de soldați, sfat ce fusese dat în aceeași discuție și de generalul Scott Miller, comandant al misiunii conduse de SUA în Afganistan.

”Am fost prezent la discuție și sunt convins că președintele a auzit toate recomandările și le-a ascultat cu atenție”, a spus McKenzie.

Aceste declarații îl contrazic direct pe Joe Biden, care pe 19 august, într-un interviu pentru ABC News, a spus că ”nimeni, din câte își amintește”, nu l-a sfătuit să păstreze 2.500 de militari în Afganistan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El fusese întrebat direct dacă ”nimeni nu v-a spus, nici consilierii militari, că ar trebui păstrați la sol 2.500 de soldați, situația a fost stabilă în ultimii ani și putem să facem asta, să continuăm așa?”.

”Nu. Nimeni nu mi-a spus așa ceva, din câte îmi amintesc”, a răspuns Biden.

Mărturia lui McKenzie vine după ce săptămâna trecută același lucru l-a spus și generalul Scott Miller în fața senatorilor.

Citește mai multe despre retragerea trupelor din Afganistan:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇