Beijingul izolează tot mai mult Taipeiul. S-a înțeles cu Hondurasul și au mai rămas doar 13 state care recunosc Taiwanul

Beijingul izolează tot mai mult Taipeiul. S-a înțeles cu Hondurasul și au mai rămas doar 13 state care recunosc Taiwanul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

China a anunţat duminică stabilirea de relaţii diplomatice cu Honduras, o victorie pentru Beijing care a răpit un nou aliat Taiwanului, care nu mai este recunoscut decât de 13 state în lume.

„China şi Honduras tocmai au stabilit relaţii diplomatice”, a postat pe Twitter Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, informează AFP.

Postarea este însoţită de o fotografie cu ministrul chinez al afacerilor externe, Qin Gang, care îi strânge mâna omologului său hondurian Enrique Reina.

ADVERTISING

Și Hondurasul a anunţat sâmbătă ruperea relaţiilor diplomatice cu Taiwanul, la 11 zile după ce a indicat că va stabili legături oficiale cu Beijingul.

Ministrul de externe Enrique Reina, "la instrucţiunile preşedintei republicii (Xiomara Castro), a comunicat Taiwanului decizia de a întrerupe relaţiile diplomatice" dintre cele două teritorii, a declarat diplomaţia de la Tegucigalpa într-un comunicat, citat de AFP.

Acest anunţ intervine la două zile după o vizită la Beijing a lui Reina, sprijinită de Xiomara Castro, pentru a discuta despre stabilirea legăturilor diplomatice bilaterale.

ADVERTISING

În replică, ministrul de externe al Taiwanului a acuzat-o duminică pe preşedinta Hondurasului, Xiomara Castro, că "îşi face iluzii" pe tema promisiunilor Chinei de ajutor economic. "Preşedinta Castro şi echipa sa de conducere îşi fac iluzii în legătură cu China şi au ridicat problema schimbării recunoaşterii în cursul campaniei electorale", a declarat Joseph Wu.

De asemenea, Taiwanul a acuzat statul chinez că face presiune asupra aliaţilor săi tot mai puţin numeroşi pentru a se alătura taberei Beijingului.

ADVERTISING

"Ruperea relaţiilor diplomatice între ţara noastră şi Honduras se înscrie într-o serie de coerciţii şi intimidări din partea Chinei", a declarat biroul preşedintei Tsai Ing-wen într-un comunicat.

"China reduce locul Taiwanului pe scena internaţională de multă vreme, punând în pericol pacea şi stabilitatea regională în mod unilateral", a adăugat sursa citată.

Odată cu această răsturnare de situaţie, au rămas doar 13 naţiuni care recunosc oficial Taiwanul.

În numele principiului său "o singură Chină", Beijingul nu permite ţărilor străine să menţină relaţii diplomatice cu Taipeiul.

Între statele care au încă relaţii diplomatice cu Taiwanul se află Vaticanul, Eswatini (fostă Swaziland), naţiuni insulare din Pacific şi Haiti.

Beijingul a sporit presiunea militară, economică şi diplomatică asupra Taiwanului de la venirea la putere a lui Tsai Ing-wen, realeasă în 2020.

Preşedinta taiwaneză provine dintr-un partid tradiţional favorabil independenţei insulei, o linie roşie absolută pentru guvernul chinez, care ameninţă să intervină militar pentru a împiedica un astfel de scenariu.

În acelaşi timp, a sporit susţinerea internaţională pentru Taipei. În ultimii ani, mai multe delegaţii de parlamentari sau miniştri occidentali s-au deplasat pe insulă, în pofida absenţei relaţiilor diplomatice între ţările lor şi Taiwan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇