Băsescu: Reintroducerea stagiului militar obligatoriu este necesară. În cazul unei invazii, ai nevoie să reziști 60 de zile până vin ajutoarele de la NATO

Băsescu: Reintroducerea stagiului militar obligatoriu este necesară. În cazul unei invazii, ai nevoie să reziști 60 de zile până vin ajutoarele de la NATO

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că există o singură soluţie pentru a crea un număr suficient de trupe – reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Traian Băsescu a fost întrebat marţi, la Digi24, cum i se pare faptul că după doi ani de război la graniţă România nu are rezervişti şi nu produce muniţie NATO.

”Rămânem cu o singură soluţie pentru a crea un număr suficient de militari, reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Ştiu că îmi aprind paie în cap, dar reintroducerea stagiului militar obligatoriu este necesară pentru securitatea noastră. Uitaţi-vă până şi la Ciolacu, care sunt convins că nu înţelege mare lucru, el când îl cauţi spune avem asigurată securitatea de cea mai puternică alianţă militară din istorie, de NATO. Da, numai că domnul Ciolacu nu ştie că ai obligaţia să te poţi apăra câteva luni până când vin forţele NATO să te ajute”, a explicat Băsescu.

ADVERTISING

El a adăugat că, în cazul unei invazii, ai nevoie să rezişti 45 – 60 de zile până vin ajutoarele de la NATO.

“În cazul unei invazii, ce înseamnă 2.000 de puşcaşi marini la Kogălniceanu şi 1.000 de militari străini la Cincu sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată. Trebuie să ai o armată care îţi permită să rezişti 45 - 60 de zile până când NATO îşi mobilizează resursele de război să te poată ajuta. Sigur, la summit-ul din Ţara Galilor din 2014, s-a stabilit formarea acestor forţe rapide, dar nicio forţă rapidă nu vine mai devreme de zece zile pe teritoriul României şi vine la dimensiuni reduse şi nu la dimensiunile la care să poţi face faţă unui atac masiv, spre exemplu, din partea Federaţiei Ruse”, a mai declarat Băsescu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a precizat că preşedintele nu mai poate bloca bugetul pe motiv că Guvernul nu a alocat suficiente resursei Armatei din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale.

“Aş spune că cei care au tot tăiat din bugetul Apărării şi eu pot să vă spun că a existat un CSAT în care am spus unui premier că e vorba de trădare, dar asta peste 50 de ani când se vor deschide arhivele CSAT-ului. Trădare a însemnat tăierea cheltuielilor militare. Şi a mai venit şi Curtea Constituţională care a făcut un lucru. Preşedintele avea o pârghie. Bugetul trebuia să primească avizul CSAT-ului, în zonele instituţiilor de forţă, adică Armată, Ministerul de Interne, servicii de informaţii. În timpul domnului Ponta, Curtea Constituţională a stabilit că avizul CSAT este facultativ şi nu e obligatoriu să fie, nu e obligatoriu ca Guvernul să ţină cont de avizul CSAT.

ADVERTISING

În acel moment, autoritatea preşedintelui de comandant al Forţelor Armate s-a spulberat, pentru că în momentul de faţă toată responsabilitatea prin decizia Curţii Constituţionale a fost mutată la Guvern.

Deci preşedintele, deşi răspunde de securitate, e primul responsabil, nu mai are pârghia prin care să spună Guvernului îmi pare rău, România are nevoie de muniţie, de artilerie, pentru că nu avem, nu ne producem muniţia NATO. Preşedintele nu mai poate bloca bugetul acum pe motiv că Guvernul nu a alocat suficiente resurse Armatei”, a mai afirmat Băsescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇