Austriecii se înarmează. În spatele boom-ului înregistrat de vânzările private de arme se află sentimentul de nesiguranță, crede un comerciant de arme din Viena.
În magazinul de armament „Euroguns”, din cartierul vienez Penzing, în rafturi se află arme de foc. „Păstrați distanța” se poate citi pe un afiș, mesajul tipic în vremurile pandemiei de coronavirus. Distanța de siguranță de 1,5 metri este măsurată în acest magazin cu pistoale și puști. Umor de vânzător de arme.
Proprietarul Markus Schwaiger supraveghează pe monitoare ce se întâmplă la subsolul magazinului, unde este poligonul de tragere. Imaginile alb-negru îi arată pe Christian Ortner, prietena sa Irina și cei patru copii ai lor. În fața lor se află pistoale și cartușe, toți poartă căști protectoare.
"Bumm!". Zgomotul făcut de pistolul Glock este foarte puternic, în pofida protecției sonore. Aceasta este arma standard în armata și poliția din Austria, deoarece carcasa pistolului este din plastic, ceea ce îl face foarte ușor. "Nouă milimetri", explică proprietarul magazinului Ortner despre calibrul armei, în timp ce reumple rafturile cu marfă. Pe podea se află cutii cu gloanțe.
Christian Ortner a adus la exercițiul de tragere două arme. Ne arată un pistol Ruger, aflat lângă cartușe. "Acesta trage foarte exact." Cu pistolul Glock ar fi exersat deja în armata austriacă (Bundesheer), spune pistolarul pentru DW. Exercițiile de tir din subsolul magazinului de arme sunt doar de plăcere, "armele le-am moștenit de la tatăl meu."
"Te bucuri când nimereşti ținta"
Mama Irina țintește direct în punctul negru. Ea este prima oară în poligonul de tragere. Se bucură, Ortner o laudă. "Este distractiv", confirmă și fiica Irinei, "te bucuri când nimereşti ținta." Antrenament de tir cu factor de divertisment, încă de la o vârstă fragedă.
Fiul mai mic al lui Ortner spune că "așa poți învăța bine să te aperi." Cu arma pe care tocmai o reîncarcă ar putea și omorî pe cineva, intervine repede mama Irina: "Facem așa ceva doar aici, în subsol."
Cifră de afaceri de 55 de milioane de euro
De magazin aparține și o asociație de tir, din care face parte și Ortner. Prietenii săi fac și ei demult exerciții de tir, Ortner confirmă boom-ul vânzărilor private de arme: "Am auzit și eu că acum se cumpără mai multe".
Producătorii de armament precum Glock sau Steyr-Mannlicher au înregistrat în ultimul an o cifră de afaceri de 55 de milioane de euro, prognozele privind vânzările pe 2020 și 2021 sunt optimiste.
Comerciantul de arme Schwaiger se bucură de boom-ul înregistrat în Austria, în acest sector. Într-o zi din martie, clienții au stat la coadă până în stradă, povestește el: "La ora 10 dimineața, și ultimul cartuș din magazin era vândut." A fost ziua când guvernul, condus de Sebastian Kurz, a anunțat instituirea lockdown-ului.
Până la ultimul cartuș
Între martie și august 2020, arsenalul privat al austriecilor a sporit cu 22.000 de arme de foc, adică 1000 pe săptămână, potrivit observatorilor din branșă. În prezent, 320.000 de austrieci ar avea acasă una sau mai multe arme de foc.
Comerciantul Schwaiger compară achizițiile de arme cu cumpărăturile disperate de paste și hârtie igienică. "Mereu când este o perioadă de nesiguranță", spune el, "lumea cumpără arme sau își reface rezervele de muniție."
O reacție exagerată clasică, care dă un sentiment de siguranță, deși un virus nu poate fi combătut cu pistolul. Fostul soldat Schwaiger explică reacția clienților săi prin posibilele dificultăți ulterioare de aprovizionare. În pandemie, dacă numărul de infecții crește puternic, ar putea avea loc pane de curent electric și jafuri. Acest scenariu îi îngrijorează pe oameni iar arma din dulap le dă siguranță.
Ca pe timpul crizei refugiaților
Lucrurile s-au desfășurat similar și în timpul crizei refugiaților, când în fiecare zi treceau prin Austria mii de migranți, din care unii și rămâneau. Atunci, vânzările private de arme se ridicau la 1.400 pe săptămână.
La fel în timpul crizei coronavirus, doar anul acesta au fost înregistrați 5000 de noi proprietari de arme de foc. La achizițiile masive au contribuit și discuțiile privind însăprirea legislației armelor, explică vânzătorul: "Oamenii vor în acest caz să se aprovizioneze repede, cât încă mai pot."
Clienții sunt oameni normali
Sunt clienții niște fricoși? Sau obsedați de arme? Cine sunt cei care se simt mai în siguranță cu o armă în casă? Cine sunt deci clienții lui Schwaiger? "Mai vine câteodată câteunul care face parte din tabăra Prepper", explică vânzătorul de ame. Dar majoritatea clienților ar fi "oameni cu totul normali, care se îngrijorează poate ceva mai mult că lucrurile ar putea să meargă prost".
Schwaiger nu crede că extremiștii de dreapta s-ar putea aproviziona astfel legal cu arme, din cauză că majoritatea au interdicție de cumpărare a unei arme de foc. "Aceștia sunt nevoiți să-și procure deci armele ilegal", spune el.
Puține acte de violență cu arme de foc
Poliția austriacă nu se prea bucură de înarmarea populației. Polițiștii se tem de posibile accidente și, mai mult, de acte de violență. Schwaiger nu este de acord. În Austria ar fi avut loc doar puține jafuri armate iar când acestea s-au produs, armele folosite fuseseră achiziționate ilegal.
Statisticile actuale privind criminalitatea îi dau dreptate: pentru 2019 sunt menționate doar 357 de acte de violență în care au fost folosite arme de foc. Statistica nu precizează dacă arma a fost și folosită sau se afla numai în posesia infractorilor.
De ani buni, infracțiunile cu arme de foc sunt în scădere, potrivit Ministerului de Interne de la Viena. Arma preferată a infractorilor rămâne cuțitul.
Clienții suspecți nu primesc nimic
Comerciantul Schwaiger insistă că el nu vinde arme oricui. Clienții drogați sau suspecți nu primesc nimic. În cazul cuplurilor proaspăt divorțate, regulile la vânzările de arme prevăd o perioadă de "calmare" de trei zile, de la data deciziei de cumpărare a armei până la furnizarea acesteia de către magazinul de profil.
De exemplu, pe o femeie al cărei soț murise de curând și care trăia singură la marginea orașului, Schwaiger a sfătuit-o să nu-și cumpere o armă: "S-ar putea să-și facă singură rău cu ea".
Cu o armă trebuie să exersezi. Pensionara a cumpărat în schimb un pistol cu gloanțe oarbe: "O astfel de armă are efect de intimidare, dar fără a răni pe cineva."
Mitraliere și puști de vânătoare
Înarmarea privată a cetățenilor este facilitată de dreptul de portarmă din Austria, țară cu mulți vânători. Cam 130.000 la număr, potrivit asociației vânătorilor. Accesul la arme de vânătoare este facil: legea permite oricărui cetățean al UE de la 18 ani în sus şi cu domiciliul în Austria să dețină o armă de "categoria C".
"Este vorba mai ales de puști de peste 60 de centimetri lungime, pentru ele nu ai nevoie de nimic", spune Schwaiger. Ar fi de ajuns să mergi la un magazin de arme și să le cumperi. „Dar există perioada de trei zile în care eu verific dacă persoana care vrea arma nu se află sub o interdicție de posesie de arme de foc și dacă totul este ok, poate să vină apoi să-și ridice arma."
Pliant publicitar la finalul vizitei
Între o armă de vânătoare și una folosită de un lunetist, diferența nu ar fi atât de mare, arată fostul soldat Schwaiger. "Nimeni nu are voie să țină o armă încărcată în dulap", cartușele și pușca sau pistolul trebuie păstrate separat și în spații încuiate.
Un pistol Glock precum cel deținut de Christian Ortner se poate cumpăra în magazinul lui doar cu permis de portarmă, spune Schwaiger. Acesta este primit în urma unei examinări și a unei expertize psihologice.
Și acestea sunt oferite de comerciantul de arme Schwaiger, pentru un preț mai mic de 400 de euro. Și antrenament de tir. La finalul vizitei, îmi dă un pachet cu pliante publicitare de împărțit cunoscuților: "Toată lumea la tras cu arma".
Stephan Ozsváth
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: