Australia a respins referendumul indigenilor, un eșec pentru reconciliere

Australia a respins referendumul indigenilor, un eșec pentru reconciliere

Australia a respins sâmbătă în mod decisiv o propunere de recunoaștere a populației indigene în Constituție, ceea ce reprezintă un eșec major pentru eforturile de reconciliere.

Australienii trebuiau să voteze „Da” sau „Nu” la referendumul, primul în aproape un sfert de secol, cu privire la modificarea din Constituție pentru a recunoaște populația aborigenă și din Insulele din Strâmtoarea Torres prin crearea unui organism consultativ pentru indigeni, „Vocea Parlamentului”, relatează Reuters.

La nivel național, cu aproape 70% din voturi numărate, votul „Nu” a devansat „Da” cu 60% la 40%. Postul australian de televiziune ABC și alte rețele de televiziune au estimat că majoritatea alegătorilor din toate cele șase state australiene vor vota împotriva modificării Constituției vechi de 122 de ani.

ADVERTISING

Pentru ca referendumul să aibă succes era nevoie ca cel puțin patru din cele șase state să voteze în favoarea lui, alături de o majoritate națională.

Prim-ministrul Anthony Albanese a recunoscut că nu este rezultatul pe care îl spera, dar a declarat că țara va trebui să caute o nouă cale de reconciliere.

„Drumul națiunii noastre spre reconciliere a fost adesea greu de parcurs. Această seară nu este sfârșitul drumului și cu siguranță nu este sfârșitul eforturilor noastre de a aduce oamenii împreună”, a declarat Albanese într-o conferință de presă televizată.

ADVERTISING

Academicienii și apărătorii drepturilor omului se tem că victoria taberei „Nu” ar putea da înapoi cu ani de zile eforturile de reconciliere.

Cetățenii indigeni ai Australiei, care reprezintă 3,8% din populația de 26 de milioane de locuitori ai țării, locuiesc pe acest teritoriu de aproximativ 60.000 de ani, dar nu sunt menționați în Constituție și sunt, după majoritatea măsurilor socio-economice, cei mai dezavantajați oameni din țară.

Susținătorii propunerii au considerat că înscrierea unei voci indigene în constituție ar uni Australia și ar deschide o nouă eră alături de populația sa indigenă.

ADVERTISING

Mulți indigeni au fost în favoarea schimbării, dar unii au spus că aceasta distrage atenția de la obținerea unor rezultate practice și pozitive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇