AUR a atacat la Curtea de Apel noile restricţii impuse de Guvern

AUR a atacat la Curtea de Apel noile restricţii impuse de Guvern

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în instanţă o acţiune prin care contestă hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă, începând cu 9 decembrie.

Formațiunea cere anularea în parte a hotărârii CNSU privind stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

AUR atrage atenţia că, în noile condiţii epidemiologice, Guvernul României şi CNSU continuă să impună măsuri care aduc atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi care nu sunt proporţionale şi necesare în vederea încetării răspândirii Covid.

ADVERTISING

„Consecvenţi cu noi înşine şi ţinând cont de gravitatea situaţiei, am deschis o nouă acţiune în instanta de contencios-administrativ. Actele pe care le atacăm sunt nelegale, întrucât nu justifică caracterul temporar şi proporţional al măsurilor restrictive.

Potrivit art. 41 din OUG nr. 21/2004 şi art. 93 din Constituţie, starea de alertă este esenţialmente temporară. Cu toate acestea, în Romania starea de alertă s-a prelungit pe o perioadă foarte mare de timp.

De asemenea, deşi în ţara noastră nu este obligatorie vaccinarea, nefiind adoptată nicio lege în acest sens, prin Hotărârile atacate sunt instituite măsuri care interzic exercitarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, nefiind necesar ca cetăţenii să prezinte dovada vaccinării pentru a dobândi anumite drepturi care le sunt recunoscute de Constituţia României”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

ADVERTISING

La rândul său, deputatul George Simion, co-preşedinte AUE, spune că, potrivit Curţii Constituţionale, textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Din 10 decembrie, în România au intrat în vigoare noi reguli pentru cei care vin în țară, inclusiv carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri.

ADVERTISING

Iată și ce trebuie să faci dacă vii în România de sărbători, ca să nu stai în carantină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇