Au fost descoperite încă patru focare de gripă aviară. Se extind restricțiile, peste 1.500 de exploataţii comerciale vor fi grav afectate

Au fost descoperite încă patru focare de gripă aviară. Se extind restricțiile, peste 1.500 de exploataţii comerciale vor fi grav afectate

ASNVSA anunţă, joi, că, în urma anchetei epidemiologice din judeţul Mureş, unde a fost confirmată grupă aviară la o fermă de păsări din Ungheni, au mai fost depistate patru noi focare, în gospodării ale populaţiei, din judeţele Harghita şi Mureş.

„Din informaţiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii”, a transmis, joi, ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, de asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploataţia comercială din judeţul Mureş, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe judeţe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii şi apariţia de noi focare.

ADVERTISING

”În această situaţie, nedorită, se vor extinde restricţiile, care vor genera blocaje comerciale şi pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploataţii comerciale, care deţin 80% din efectivul de păsări al României.

Aceasta este motivaţia, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB”, a mai transmis ANSVSA.

ADVERTISING

Instituţia precizează că anchetele epidemiologice sunt în desfăşurare.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricţie pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acţiuni de control, inclusiv în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.

În funcţie de contextul epidemiologic, în situaţia în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricţiilor şi va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.

ADVERTISING

”ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre”, a mai transmis instituţia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇