Oslo: Doi morți și zeci de răniți într-un atac lângă un club gay. Poliția anchetează un atac terorist islamist (Video)

Oslo: Doi morți și zeci de răniți într-un atac lângă un club gay. Poliția anchetează un atac terorist islamist (Video)

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte 21 au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul în apropierea unor baruri, în centrul Oslo, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat poliţia norvegiană, care a arestat un suspect şi anchetează un atac terorist, relatează AFP.

Atacul a avut loc către ora locală 1.00 (2.00, ora României), în exteriorul unui pub – Per på hjørnet, – unde au fost ucise două persoane, iar apoi în faţa unui club gay vecin – London Pub -, în centrul capitalei norvegiene, plin la momentul atacului.

Poliţia anchetează un atac terorist, au anunțat, într-un comunicat, forţele de ordine. Inițial au spus că anchetează dacă există ”o legătură” cu Marşul gay, Pride Parade, care urma să aibă loc sâmbătă la Oslo, dar care între timp a fost anulat de autorități.

ADVERTISING

”Din câte putem fi siguri la acest moment, o singură persoană” a deschis focul, iar aceasta ”se află sub controlul nostru”, a anunţat un reprezentant al poliţiei într-o conferinţă de presă. Opt persoane rănite au fost transportate la spital, iar alte şase au primit îngrijiri medicale. Spitalul Universitar din Oslo spune că sunt 21 de răniţi, din care opt spitalizaţi. Două arme au fost confiscate.

Detalii din momentul atacului

Un martor intervievat de către VG vorbeşte despre folosirea unei arme automate şi despre ”o scenă de război”. ”Erau mulţi răniţi pe jos, cu răni la cap”, a declarat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Civili au ajutat la prinderea suspectului şi la acordarea primului ajutor, potrivit poliţiei, care salută ”o contrbuţie eroică”.

Potrivit unui jurnalist NRK prezent la faţa locului în momentul atacului armat, atacatorul a sosit cu o geantă din care a scos o armă cu care a început să tragă. ”Părea foarte hotărât asupra a ceea ce ţintea”, a declarat pentru VG o femeie martoră la scenă.

Sâmbătă dimineaţa, o geantă zăcea pe jos, la locul atacului, iar în jurul ei roiau specialişti din cadrul Poliţiei tehnice şi ştiinţifice. Zona respectivă, care se află în apropierea Palatului de Justiţie, a fost izolată.

ADVERTISING

”Atacul armat din exteriorul London Pub, la Oslo, din această noapte (de vineri spre sâmbătă) este un atac oribil şi profund şocant împotriva unor nevinovaţi”, a denunţat premierul norvegian Jonas Gahr Støre.

UPDATE Atacul este tratat ca act terorist islamist

Serviciile de informații norvegiene interne (PST) spun că atacul este tratat ca un atac terorist islamist. Atacatorul este un norvegian de origine iraniană - membru al unei reţele islamiste. Arestat la scurt timp după atac, suspectul are un lung istoric de violenţe şi ameninţări”, iar PST îl monitorizează ”din 2015 în legătură cu îngrijorări referitoare la radicalizarea sa” şi apartenenţa ”la o reţea islamistă extremistă”, a anunțat într-o conferinţă de presă şeful PST, Roger Berg.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a avut de asemenea de a face cu poliţia pentru purtarea unui cuţit şi o condamnare pentru deţinere de droguri.

Serviciile de informaţii au discutat cu el luna trecută, însă nu au considerat atunci că acesta avea ”intenţii violente”. PST era la curent cu ”dificultăţi legate de sănătatea sa mentală, a mai spus șeful PST.

Norvegia, în general o ţară liniştită, a fost teatrul unor atacuri sângeroase la 22 iulie 2011. În acea zi, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane într-un atentat cu bombă la sediul Guvernului, la Oslo, şi într-un atac armat vizând o reuniune a Tinerilor Laburişti pe Insula Utøya.







În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇