Artiștii acuză Guvernul de manipulare şi minciună. Tudor Chirilă: Mai rămân două posibilități - protestul de stradă și... să emigrăm!

Artiștii acuză Guvernul de manipulare şi minciună. Tudor Chirilă: Mai rămân două posibilități - protestul de stradă și... să emigrăm!

Mai mulți artiști și organizatori de evenimente culturale acuză Ministerul Culturii de manipulare și de minciună.

Aceștia susțin că – în loc să îi ajute să treacă peste perioada de criză în care nu au voie să muncească – Ministerul Culturii le ignoră propunerile și e ocupat să pregătească ordonanțe cu dedicație pentru marii organizatori de concerte.

Artiștii mai susțin că ideea de bază a politicii de sprijin a Guvernului e greșită. Și că ceva ar trebui făcut măcar acum, la aproape un an de când au apărut problemele.

ADVERTISING

Cabinetul Orban a anunțat încă din toamna trecută că ia o serie de măsuri prin care să sprijine sectorul cultural, grav afectat de pandemie.

Pe 19 noiembrie, Guvernul a și adoptat un memorandum pentru implementarea unei scheme cu valoare totală de 100 de milioane de euro. Părea că lucrurile se mișcă în direcția bună. Dar în realitate lucrurile nu stăteau deloc așa.

După cum a explicat atunci Raluca Turcan, schema presupunea acordarea unor granturi de care puteau beneficia organizații non-guvernamentale și societăți comerciale din domeniul culturii. Cu alte cuvinte, ajutorul era pentru operatori culturali.

ADVERTISING

Guvernul a aprobat schema de stat pentru susţinerea sectorului cultural. Cine şi în ce condiţii va beneficia de granturile de până la 800.000 de euro

După câteva zile, mai multe nume sonore din industrie - de la Tudor Chirilă până la Loredana și Delia - au trimis Guvernului o scrisoare deschisă prin care au solicitat ca și artiștii să fie sprijiniți, în mod direct.

ADVERTISING

Iar respectiva scrisoare deschisă n-a rămas fără ecou.

A reacționat opinia publică. Mai exact, mai mulți români au fost de părere că artiștii care încasează sume mari la concerte sau au deja afaceri profitabile n-ar trebui să ceară bani de la stat.

Ulterior, parte dintre semnatarii respectivei scrisori au susținut că nu cer bani pentru ei, ci pentru tot staff-ul cu care lucrează și pentru cei care nu câștigă suficient încât să își permită un trai fără venituri curente, pe termen lung.

Guvernul a dat semne că ar înțelege. S-a creat un grup de lucru, din care făceau parte artiști, organizatori de evenimente culturale și reprezentanți ai Ministrului Culturii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇