Temerea cea mare de un război nu e că Rusia va ataca prin Belarus – pasul Suwalki, ca să refacă coridorul spre Kalinigrad, sau că atacă Estonia, ci că Rusia va forța cucerirea regiunii Odesa, gurile Dunării și va forța Moldova și România, pentru că Estonia este prea puțin pentru ea, iar România este coaptă.
Istoricul Armand Goșu, invitat la podcastul Punctul pe știri de la Rock Fm, avertizează că următoarele săptămâni, luni, poate un an, pot fi decisive pentru parcursul României, interesele Rusiei fiind foarte mari în această zonă.
„Cred că mult mai interesată este Rusia de zona Moldova, sudul Ucrainei, Odesa, pentru care are o obsesie, să taie Ucrainei accesul la Marea Neagră și prin România, deci are nevoie de o Românie destabilizată, care la un moment dat să fie sub controlul Rusiei, să ajungă în Serbia.
Bulgaria are și ea mari probleme și atunci Rusia își va reface într-o altă zonă a globului un fel de lagăr socialist. Nu se mai duce până la Berlin, ci vine prin București, Belgrad, Budapesta. Deci, pentru un termen de următorul deceniu - nu știm Putin cât va trăi și succesorii săi cât vor continua acest proiect politic -, lucrurile nu arată deloc bine pentru România, care vedem că se simte și ea destul de rău intern.
Rusia o să vină, o să vină la momentul oportun și atunci va folosi contextul, va folosi momentul de criză de la București și va acționa oricum.
În momentul ăsta, în alegerile care se fac în România, deci cei care au șanse mari să ajungă în turul doi, sunt mai degrabă dintr-o tabără favorabilă suveranismului, ceea ce sigur că apropie foarte mult România de Rusia și duce, previzibil, la o operațiune de împingere a României într-o zonă cenușie, în care și Rusia să aibă un cuvânt de spus.
În afară de un singur candidat, Nicușor Dan, care face o opțiune fermă pentru Europa, în rest, Ponta, Simion, Antonescu, toți fac opțiuni pentru zona asta mai degrabă gri-suveranistă. Unii din rațiuni electorale, oportunism electoral, ca să rupă din zestrea lui Georgescu", a declarat Armand Goșu.
Democrația tot mai slăbită de la București, teren fertil pentru Moscova, care ar vrea să ne împingă în zona gri, unde sunt și Ungaria și Slovacia
Sigur că se votează, ai o democrație de tip electoral, dar această democrație de tip electoral se degradează de la an la an, spune Armand Goșu.
„Ce presupune democrația? Presupune și alternanță la putere. Or, vedem că sistemul politic care s-a format în România între aceste două partide PSD și PNL vrea să împiedice alternanța reală la putere. Și asta se întâmplă undeva cam de 10-12 ani, ceea ce aruncă România în categoria junk a democrațiilor.
Deci probabil că se va duce automat România alături de Turcia, alături de Serbia, alături de Ungaria, alături de Slovacia, într-o zonă gri în care Rusia va avea un cuvânt de spus, lucru care nu pare să deranjeze foarte mult elita politică de la București, pentru care menținerea la putere cu orice preț e bună. Deci au sabotat democrația, au folosit instituțiile statului, de la servicii, justiție, curți până la cea mai înaltă curte din România, tocmai pentru a-și consolida puterea.
Democrația nu este doar cea în care se votează și cineva numără corect voturile, ci cea în care există alternativă politică și există alternanță reală la putere. România a intrat într-o eră a democrației, e drept, electorale abia în 1996, când s-a produs primul transfer de putere. Nu știm cât a fost real, nu știm dacă Emil Constantinescu și echipa lui chiar a controlat, nu știm dacă oameni din echipa lui Emil Constantinescu nu erau oamenii Securități.
Acum, de 12 ani, nu mai există practic nicio alternanță la putere și există posibilitatea ca să nu mai fie nici 10 ani, o să avem o durată cât are Putin astăzi la putere în Rusia, de fapt. Suntem într-un oligarhie de tip rusesc.
Eu nu îmi închipui că România va fi acceptată în această familie de democrații reale care vor construi viitorul Occident după model federativ, cu Germania, cu Franța, Italia, Polonia, cu Danemarca, cu Olanda, cu Finlanda, cu Suedia, unde vor avea armată comună, finanțe comune. Vom fi într-o zonă în rândul al doilea, al treilea", explică istoricul, unul dintre experții de elită în ceea ce privește analiza Rusiei.
Ce fac americanii și unde e locul României? România merită mai mult decât fac politicienii
Americanii la G7 au scos condamnarea Rusiei în urma atacului de la Sumî din duminica Floriilor. În condițiile astea, de ce să nu-și permită Putin să meargă atât de departe cât i se permite? El testează limitele. El asta face, testează limitele pe seama poporului ucrainean.
În condițiile în care americanii și Trump acceptă foarte multe din narativele vehiculate de propaganda rusă, de ce să nu facă lucrul ăsta?, explică Goșu, întrebat despre strategia lui Putin, de a lovi tot mai dur Ucraina, ucigând civili, copii, bombardând ținte civile.
„Pur și simplu Trump este orbit de ura împotriva lui Biden și a democraților. Toate lucrurile care sunt bune pentru Biden sunt rele pentru Trump, el funcționează într-o logică destul de primitivă, nu vede nuanțe.
Asta îl face ca din cauza urii lui și a acestui partizanat politic să-l urască, să-l deteste, pentru că altfel ar trebui să acceptăm teoria conform căreia Trump este fie agent rus pregătit din vreme de serviciile speciale rusești, ceea ce ar fi ceva fabulos, senzațional, fie este un idiot util al Rusiei de care Kremlinul se folosește și în condițiile astea.
În oricare din cazurile pe care le-am enumerat, ar fi o prostie din partea lui Putin să nu folosească la maxim acest context. Deci lucrurile vor continua și vor continua în direcția aceasta, a utilizării contextului internațional, pentru ca Rusia să-și atingă cât mai multe obiective, multe din planurile mai vechi ale Kremlinului de reconfigurare a ordinii mondiale să le pună în practică", spune Armand Goșu.
Pe de altă parte, explică istoricul, nu suntem într-o situație post Al Doilea Război Mondial, cu Europa distrusă, în care sovieticii, chiar dacă economic erau destul de slabi, aveau câteva milioane de soldați sub arme ce se puteau impune.
„Acum Europa e intactă, are o capacitate economică foarte mare. America e intactă, are o capacitate economică foarte mare, o capacitate militară uriașă, în condițiile în care Rusia este lovită de acest război, a suferit pierderi foarte mari, vorbim de aproape un milion de soldați și ruși, o parte morți, foarte mulți, sute de mii răniți, unii răniți destul de grav, care nu mai pot fi recuperați pentru alte operațiuni militare. Despre societatea rusă nu știm mare lucru de la distanță, dar nu dă semne că se simte foarte bine.
În condițiile în care ai la Washington un lider imprevizibil, haotic, cu un Putin care nu e haotic și nu e imprevizibil, e foarte previzibil, dar în rău, lucrurile se complică foarte mult pentru Europa.
Europa care are un sistem de adoptare a hotărârilor și de implementare a lor foarte complicat, Europa care vorbește mult și face nu foarte mult și Europa care, în momentul ăsta, încă nu s-a trezit de sub dușul rece al trumpismului, care vedem că vrea să negocieze cu Putin.
America dă toate semnele că nu se va implica, își retrage soldații de la bazele din estul Poloniei, pe unde se scurgeau ajutoarele militare către Ucraina. Nu au livrat absolut nimic, un cartuș, după venirea lui Trump la putere. În condițiile astea, cred că Europa ar fi trebuit să se miște mai repede. Germania pare că se trezește".
Ca Polonia sau ca România, supraviețuind în istorie?
E o altă dinamică a vieții politice. E un alt etos al națiunii, spune Armand Goșu.
„Principala grijă a celor care ne conduc e să fie liniște, să iasă cine trebuie. După aceea ne descurcăm, nu-i așa? Nu e așa, pentru că încă 10 ani de acest cartel politic, o să ajungi la o țară sub 15 milioane de locuitori. Și poate să aibă și 150 de milioane, în caz că se întâmplă ceva într-un moment de criză, nu pune nimeni mâna pe armă să o apere. Asta este marea problemă. Și să știți că acesta este un fel de fir roșu în istoria României.
Am avut o administrație liberală coruptă sub Ionel Brătianu. Am avut un dezastru la Turtucaia, o criză morală profundă și o intrare trimfală a trupelor bulgare și turcești în București, întâmpinate cu flori. E o problemă de moralitate aproape publică.
Polonia a fost împărțită și Polonia o dispărut. A fost împărțită de trei ori și atunci, pentru prima data, aveam 13 ani, am stat să mă gândesc: oare cum e mai bine, să lupți cu riscul de a pierde sau să te comporți ca o slugă pentru a supraviețui politic? Concluzia a fost trebuie să lupți, pentru că Polonia, în momentul în care a renăscut, a jucat un rol mult mai important decât cel pe care l-a avut România. (...)
S-a format această convingere că nu trebuie băgată în seamă în România, că nu poate livra ceva. Mi se pare total nedrept, pentru că în momente cruciale, în ultima perioadă, ne-am mișcat corect.
Deci eu cred că România ar merita mai mult".
Proaspăt revenit din Ucraina, Armand Goșu explică și de ce ucrainenii nu pot ceda în fața Rusiei:
„Am fost în Ucraina. Cobor și mi se rupe inima că văd că jumătate de cimitir sunt morminte noi. Și mi-au spus: Uită-te atent la data la care au murit, pentru că sunt mulți care au murit din 2014, acum sunt foarte mulți, dar noi de 10 ani, de 11 ani, luptăm cu Rusia, vouă de când vă pasă? O să rezistăm în continuare.
Ce nu înțelegeți voi în Occident este că cu Rusia nu poți să negociezi nimic. Rusia poartă un război, un genocid, Rusia ne omoară, ne fură copiii, îi rusifică, ne violează femeile, ne distrug casele, ne bombardează spitale.
Voi în Occident nu puteți să înțelegeți lucrul ăsta? Că nu există loc de negociere și de înțelegere cu Rusia".
Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech