SUA au refuzat să susţină o declaraţie a G7 de condamnare a atacului Rusiei asupra oraşului Sumî din Duminica Floriilor, cel mai sângeros din acest an, soldat cu cel puţin 35 de morţi, invocând dorinţa de a menţine negocierile cu Moscova pe calea cea bună, relatează Bloomberg.
Rusia a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, inclusiv una echipată cu muniţii cu dispersie, asupra oraşului Sumî din nord-estul Ucrainei, duminică dimineaţă, în timp ce ucrainenii participau la slujbele religioase de Florii. Cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi 119 rănite în atac, inclusiv copii, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
SUA caută o înţelegere pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, trimisul special al preşedintelui Trump întâlnindu-se cu preşedintele Vladimir Putin pentru a discuta despre o încetare a focului, în ciuda atacurilor continue ale Rusiei.
De aceea, administraţia preşedintelui Donald Trump le-a spus aliaţilor că nu poate semna declaraţia care denunţa atacul, întrucât „lucrează pentru a păstra spaţiul de negociere a păcii”, au declarat pentru Bloomberg persoane familiarizate cu corespondenţa diplomatică.
Canada, care deţine preşedinţia G7 în acest an, le-a spus aliaţilor că, fără aprobarea SUA, ar fi imposibil să meargă mai departe cu declaraţia, potrivit aceloraşi persoane.
Ambasada SUA la Londra a refuzat să comenteze. De asemenea, Casa Albă, Consiliul Naţional de Securitate al SUA şi guvernul canadian nu au răspuns imediat solicitărilor Bloomberg pentru comentarii.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut luni că a efectuat atacul asupra Sumî, într-o postare pe Telegram, susţinând în acelaşi timp că a lovit o reuniune a personalului militar de comandă din oraş şi a ucis peste 60 de militari.
Declaraţia G7 plănuia să spună că atacul de la Sumî este dovada că Rusia este hotărâtă să continue războiul, potrivit unor proiecte văzute de Bloomberg.
Trump a adoptat un ton diferit, descriind atacul, duminică seară, ca fiind „teribil”, dar adăugând, fără să elaboreze, că i s-a spus că Rusia „a făcut o greşeală”. Luni, Trump, care îşi continuă ambiţia de a ajunge rapid la un acord pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a trecut la învinuirea predecesorului său Joe Biden şi a lui Zelenski, alături de Putin, pentru război.