Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) îi cere președintelui Klaus Iohannis implementarea de urgență a unei scheme de ajutor de stat, dar și un plan de redeschidere a sectorului cultural.
Într-un comunicat de presă remis SpotMedia.ro, organizatorii de evenimente atrag atenția că domeniul cultural a fost primul afectat de pandemie, întrucât au fost anulate multe spectacole.
Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu. Cultura nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a țării. În ciuda acestui fapt, datorită ambiției operatorilor din domeniu, sectorul a crescut puternic în ultimii 10 ani. Efortul nostru colectiv a adus României recunoaștere internațională, a creat zeci de mii de locuri de muncă, a avut milioane de beneficiari direcți și a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% și 3% din PIB la economia țării.
Măsurile luate până acum sunt criticate
Apoi, AROC arată că ”cele mai multe dintre măsurile luate de autorități nu dovedesc înțelegere cu privire la funcționarea sectorului cultural” și enumeră câteva dintre acestea.
Între altele, sunt evocate lipsa unei scheme de ajutor de stat pentru sectorul cultural sau al evenimentelor educaționale și de networking, dar și faptul că nu s-a creat un grup funcțional de lucru care să pregătească un plan de redeschidere a evenimentelor și activităților culturale.
Noi, artiștii și operatorii culturali, ne simțim îngrădiți de la dreptul fundamental al muncii, fără a fi în vreun fel compensați pentru pierderile noastre.
Domnule președinte Iohannis, sectorul cultural nu își dorește nici tratament preferențial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităților de a proteja populația țării de pandemie. Atât artiștii, cât și operatorii culturali își doresc tratament egal și șansa de a-și proteja organizațiile, proiectele și inițiativele de care România a beneficiat și cu care s-a mândrit până în 2020.
Iată ce solicită mai exact organizatorii de evenimente:
- Luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică
- Realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea
Peste 200 de oameni semnează această scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis.
Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:
A.D.