Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală de DNA, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie, în care au mai fost puşi sub acuzare fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.
Comunicatul DNA face referire la aceeaşi stare de fapt ca şi cazurile anterioare:
"La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite".
În acest context, DNA transmite că "suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.
Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus, în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane".
Audiere de 4 ore şi apoi tăcere
Andrei Baciu, care şi-a anunţat demisia de dimineaţă de la şefia CNAS, a fost foarte rezervat în declaraţii la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat luni, în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie.
Când a ieşit de la audieri, Baciu a susţinut că a răspuns la toate întrebările procurorilor care i-au fost adresate şi are „conştiinţa absolut liniştită” referitor la toate lucrurile pe care le-a făcut în România.
Însă avocaţii i-au recomandat să nu facă mai multe declaraţii presei, neprecizând nici măcar ce calitate are în dosar.
Demisia de la CNAS
Andrei Baciu şi-a anunţat de dimineaţă demisia de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la doar 4 luni după numirea în funcţie.
Anunţul a fost postat pe Facebook, de unde a aflat despre ea şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Andrei Baciu (PNL) a fost vicepreşedinte al Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid şi ulterior a preluat interimar preşedinţia acestui organism după eliberarea din funcţie a coordonatorului Valeriu Gheorghiţă.