Amenda record pe care a primit-o un șofer din Finlanda pentru viteză excesivă

Amenda record pe care a primit-o un șofer din Finlanda pentru viteză excesivă

Un om de afaceri finlandez s-a ales cu una dintre cele mai mari amenzi din lume, după ce a depășit cu 30 de kilometri la oră limita de viteză legală.

Anders Wiklöf, un om de afaceri de 76 de ani, a primit o amendă de 121.000 de euro pentru că a depășit cu 30 km/h viteza legală din Finlanda. Ghinionul lui e că în această țară sancțiunile rutiere sunt calculate procentual din venitul contravenientului, iar el are o avere de câteva milioane de euro.

Wiklöf, care este președintele și fondatorul unui holding cu încasări de 350 de milioane de euro pe an, a spus că limita de viteză pe sectorul de drum pe care circula s-a redus brusc de la 70 la 50 km/h când a fost surprins de radar cu 82 km/h, relatează The Guardian.

ADVERTISING

"Regret chestiunea. Tocmai încetineam, dar bănuiesc că nu s-a întâmplat destul de rapid. Asta a fost", a declarat el pentru Nya Åland, cel mai important ziar din Insulele Åland, o regiune autonomă din Marea Baltică.

Ca și în alte țări nordice, amenzile de circulație din Finlanda sunt aplicate în funcție de gravitatea abaterii și de venitul contravenientului, pe care poliția îl poate verifica pe loc, prin conectarea cu telefonul la data de baze a Fiscului.

Conform sistemului finlandez, amenda se calculează în funcție de un așa-numit venit zilnic disponibil al contravenientului, evaluat în general la jumătate din venitul pe o zi. Dacă abaterea șoferului este mai gravă, amenda cumulează jumătate din venitul pe mai multe zile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Wiklöf a mai fost amendat de două ori pentru viteză excesivă, un factor agravant, astfel că pe lângă sancțiunea de 121.000 de euro i-a fost suspendat și permisul auto pentru zece zile.

Omul de afaceri al cărui nume îl poartă Wiklöf Holding Arena, cel mai mare stadion din capitala regiunii, Mariehamn, recidivează o dată la cinci ani: el a mai fost amendat cu 63.680 de euro în 2018, după ce în 2013 a primit o amendă de 95.000 de euro din același motiv.

Wiklöf speră că încasările din amenda lui, echivalentul a jumătate din venitul pe 14 zile, vor fi folosite într-un scop util. "Am auzit că guvernul vrea să economisească 1,5 miliarde de euro din finanțarea sistemului de sănătate din Finlanda, așa că sper că banii mei vor acoperi o parte din gaură", a declarat el.

Finlanda aplică sancțiuni în trepte pentru o serie de infracțiuni, inclusiv furtul din magazine și încălcarea legislației privind tranzacțiile financiare, pe principiul că, dacă impozitarea este progresivă, atunci amenzile trebui să fie la fel: cu cât câștigi mai mult, cu atât plătești mai mult.

ADVERTISING

Până la recordul nedorit al lui Anders Wiklöf, cea mai mare amendă pentru depășirea vitezei în Finlanda data din 2002, când Anssi Vanjoki, un director executiv al companiei Nokia, a fost sancționat cu 116.000 de euro pentru că circula cu o motocicletă Harley-Davidson cu 75 km/h pe un sector de drum cu limita de 50 km/h.

Cea mai mare amendă de circulație a fost aplicată, însă, în Elveția, țară cu un sistem similar de sancționare: un șofer suedez care a fost prins gonind cu 290 km/h între Berna și Lausanne a fost amendat cu 3.600 franci elvețieni (3.710 euro) pe zi pentru 300 de zile. Amenda a ajuns astfel la 1,1 milioane de euro.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇