Ambasada SUA donează 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici din Sighetu Marmației

Ambasada SUA donează 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici din Sighetu Marmației

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, anunță joi acordarea unui grant în valoare de 95.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici de lemn din secolul al XVI-lea de la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmatiei.

Fondurile fac parte din sprijinul continuu al Ambasadei SUA pentru patrimoniul cultural românesc din întreaga ţară, prin Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation – AFCP).

Grantul va fi folosit pentru repararea și conservarea bisericii de lemn, precum și pentru asigurarea și întreținerea unor exponate care promovează patrimoniul multicultural al regiunii, potrivit Ambasadei SUA în România.

ADVERTISING

Biserica de lemn a fost donată comunității din Oncești de către comunitatea ruteană din Criciova, Transcarpatia, Ucraina, și a devenit un simbol al cooperării regionale și al multiculturalismului.

Acesta este cel de-al doilea grant AFCP acordat pentru Muzeul Maramureșan. În 2021, un prim grant a ajutat la restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel.

Până în prezent, AFCP a donat mai mult de 1,2 milioane de dolari pentru conservarea patrimoniului național românesc din întreaga țară.

„Ambasada SUA îşi menţine angajamentul de a sprijini şi promova patrimoniul tuturor românilor. Sunt încântată să anunţ finanţarea acestui proiect, care, prin restaurarea atentă a acestei frumoase
biserici, celebrează, de asemenea, diversitatea şi consolidează sentimentul nostru comun de apartenenţă la o comunitate”, a declarat Kavalec.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇