A venit Skynex - distrugătorul german de drone: Trage 1.000 de gloanțe pe minut, care explodează înainte de a-și atinge ținta (Foto&Video)

A venit Skynex - distrugătorul german de drone: Trage 1.000 de gloanțe pe minut, care explodează înainte de a-și atinge ținta (Foto&Video)

Ucraina tocmai a primit cel de-al doilea sistem de apărare aeriană Skynex din Germania.

Este o veste bună pentru apărarea antiaeriană aflată în dificultate, rămasă fără muniție din cauza întârzierii ajutorului din SUA.

Ce este Skynex?

Potrivit producătorului său german Rheinmetall, Skynex este un sistem de „apărare aeriană în rețea” care oferă „un scut de protecție stratificat foarte eficient împotriva unui spectru larg de amenințări aeriene” și servește drept „răspuns împotriva atacurilor de saturație și în roi”.

Pe scurt, este o armă mare, puternică și precisă, care este foarte eficientă în doborârea dronelor, scrie Kiev Independent.

De ce este nevoie de Skynex?

Sistemele mari de apărare aeriană precum NASAM, IRIS-T și Patriot pot doborî cu ușurință dronele, dar utilizarea lor în acest scop are un dezavantaj major - costul.

O dronă Shahed de fabricație iraniană este ieftină (în termeni militari). Versiunile de export costă în jur de 193.000 de dolari, iar cele produse de Rusia costă doar aproximativ 10.000-50.000 de dolari. O rachetă NASAM costă între 600.000 și 1 milion de dolari. O rachetă Patriot costă aproape 4 milioane de dolari. O rachetă IRIS-T relativ ieftină este încă în jur de 450.000 de dolari.

ADVERTISING

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a lansat peste 4.600 de drone Shahed, în primii doi ani de război, așa că utilizarea rachetelor de apărare aeriană pentru a le doborî nu este o opțiune viabilă financiar pe termen lung.

„Una dintre caracteristicile cheie ale războiului este utilizarea unor sisteme de livrare relativ ieftine, cum ar fi dronele”, a declarat Martin J. Dougherty, expert în arme și autorul cărții „Aircraft, Tanks and Artillery of the Ukraine War”, pentru Kiev Independent.

„Apărarea împotriva unor astfel de arme necesită un cost scăzut pe angajament și capacitatea de a elimina mai multe amenințări într-un timp scurt. Dificultatea de a detecta, urmări și lovi ținte atât de mici este, de asemenea, considerabilă”.

Ucraina s-a bazat până acum pe sisteme precum Gepard-ul de fabricație germană și pe tactica de bază și nu întotdeauna eficientă de a le doborî cu mitraliere mari, de calibru 50, montate pe camioane.

ADVERTISING

Skynex este o cale de mijloc între cele două - un sistem extrem de precis care poate doborî drone, dar folosește muniție mult mai ieftină decât o rachetă Patriot.

Cum funcționează Skynex?

Skynex este un sistem modular, ceea ce înseamnă că poate fi configurat într-o varietate de moduri, în funcție de amenințare.

Detaliile tehnice ale sistemelor trimise în Ucraina nu au fost făcute publice, dar o versiune prezentată într-un videoclip promoțional Rheinmetall din 2022 ar părea un candidat probabil.

Rheinmetall Air Defence: Skynex truck-mounted engaging drone swarm

Este vorba despre un sistem care foloseşte o mitralieră Oerlikon Revolver Gun Mk3, capabilă să tragă cu o cadenţă de 1.000 de cartușe pe minut, cu o rază de acțiune de 4.000 de metri. Aceasta e montată pe un camion şi distruge un roi de drone mici FPV, dintr-o singură rafală.

Conform descrierii Rheinmetall, Skynex folosește o varietate de senzori, precum și „unul sau mai multe radare cu rază medie de acțiune” pentru a detecta și identifica dronele, toate coordonate prin sistemul Oerlikon Skymaster Battle Management System.

ADVERTISING

Dar muniția este cheia – Skynex trage gloanţe Oerlikon Ahead de 35 mm. În loc să lovească direct ținta, ele explodează chiar înainte de a ajunge la ea, eliberând un grup de subproiectile din tungsten care măresc șansele de a distruge cu succes drona.

Skynex
Foto: Rheinmetall

Este și relativ ieftin – eliminarea unei ținte costă puțin peste 4.000 de dolari, mult mai ieftin decât cel mai mic preț estimat al unei drone Shahed.

German Skynex will enhance air defense capabilities of Ukraine

Potrivit producătorului, sistemul ar putea teoretic să doboare şi rachete de croazieră, dar până acum nu se știe dacă a făcut acest lucru.

„Skynex a fost dezvoltat pentru a contracara amenințările mici, cu costuri reduse, cum ar fi atacurile cu mortiere, această capacitate s-a transferat bine la amenințarea emergentă a dronei și poate fi esențială pentru un sistem de apărare aeriană stratificat”, a spus Dougherty.

Va schimba jocul?

Din câte s-a raportat oficial până acum, Ucraina deține doar două sisteme Skynex, mult prea puține pentru a avea un impact decisiv asupra războiului.

Dar, deși locul unde se află nu a fost făcut public, având în vedere eficiența lor, se poate presupune cu siguranță că cele două sisteme protejează cel puțin două ținte foarte importante - posibil chiar și pe frații lor mai mari și mai puternici.

„Sistemele de rachete de mare valoare, capabile să lovească aeronave inamice la mare distanță, pot fi vulnerabile la atacuri cu muniții mici, greu de urmărit. Este posibil ca sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Skynex, să fie necesare pentru a menține în joc sistemele mai puternice”, explică Dougherty.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇