A fost introdusă o nouă infracțiune, mituirea funcționarilor publici străini, pedepsită cu ani buni de închisoare

A fost introdusă o nouă infracțiune, mituirea funcționarilor publici străini, pedepsită cu ani buni de închisoare

O nouă infracțiune de corupție a fost introdusă, printr-un proiect adoptat joi de guvern. Este vorba de mituirea funcționarilor publici străini, care se pedepsește cu ani buni de închisoare.

Mai exact, potrivit proiectului de lege inițiat de Ministerul Justiției, mituirea funcționarilor publici străini de pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În proiect se prevede: „Pedeapsa aplicabilă persoanei fizice este închisoarea de la 2 la 7 ani. În ceea ce privește pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei și 150.000 lei”.

ADVERTISING

De asemenea, a fost stabilită competența materială a organelor de urmărire penală privitoare la această nouă infracțiune la Direcția Națională Anticorupție și au fost stabilite și autoritățile centrale responsabile în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Justiției).

Potrivit Ministerului Justiției, prin proiectul de lege adoptat astăzi și introducerea infracțiunii de mituirea a funcționarilor publici străini, România își aliniază legislația la prevederile Convenției OCDE Anti-mită.

ADVERTISING

Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenției privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale urmează să fie înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii și adoptării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇