A doua ţară UE care a început vaccinarea cu Sputnik V, deşi nu e aprobat de EMA

A doua ţară UE care a început vaccinarea cu Sputnik V, deşi nu e aprobat de EMA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Slovacia a devenit, luni, a doua ţară din Uniunea Europeană care începe vaccinarea cetăţenilor săi împotriva COVID-19 cu vaccinul Sputnik V, produs de Rusia, deşi acesta nu a fost încă aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

EMA nu a autorizat deocamdată acest vaccin, dar Slovacia a început utilizarea lui, în pofida unei dezbateri interne aprinse. Ungaria a început demult să folosească vaccinul Sputnik V.

În luna martie, Slovacia a primit 200.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V, după ce fostul premier Igor Matovic le-a comandat în secret, ceea ce a născut o dispută soldată cu pierderea funcţiei de prim-ministru.

Iniţial, doar persoanele cu vârste între 18 ani şi 60 de ani vor putea face programări pentru a primi doza de vaccin, transmite dpa.

În prezent ministru al Finanţelor, Matovic a denunţat ceea ce el a numit o ”campanie vrednică de dispreţ”.

Pe de altă parte, ministrul de Externe slovac Ivan Korcok a declarat, luni, că Slovacia probabil va accepta intrarea cetăţenilor străini vaccinaţi cu Sputnik V.

”Presupun că va fi acceptată inocularea cu Sputnik V, întrucât vaccinul a primit undă verde în ţară şi este folosit şi în Ungaria”, a spus Korcok, citat de TASR.

Martin Klus, secretar de stat în MAE slovac, a confirmat că autorităţile de la Bratislava au transmis Ungariei că vor recunoaşte certificatele de vaccinare, inclusiv pentru persoanele vaccinate cu Sputnik V şi cu serul chinezesc Sinopharm, care este şi el utilizat în Ungaria.

Klus a ţinut să remarce că Austria nu recunoaşte vaccinarea cu Sputnik V, dar acceptă inocularea cu Sinopharm. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că producătorul chinez i-a solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să înregistreze vaccinul său, în timp ce compania rusă nu a făcut acest lucru.

În general, Slovacia a administrat vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Ţara cu o populaţie de aproape 5,5 milioane de locuitori a raportat peste 12.000 decese cauzate de noul coronavirus.

Potrivit EFE, până în prezent 1,8 milioane de persoane au primit în Slovacia cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, iar 930.000 ambele doze.

ADVERTISING

Citiți și alte articole despre vaccinul produs în Rusia:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇