China a reluat transportul feroviar de mare viteză între Hong Kong și continent, după aproape trei ani

China a reluat transportul feroviar de mare viteză între Hong Kong și continent, după aproape trei ani

China a reluat duminică serviciile feroviare de mare viteză între Hong Kong şi continent, pentru prima dată de la începutul pandemiei de Covid-19. În urmă cu o săptămână, Beijingul a renunţat la carantina pentru sosiri.

Reluarea călătoriilor are loc pe fondul unui val masiv de infecţii la nivel naţional şi la o zi după ce autorităţile au declarat că aproape 60.000 de persoane cu Covid au murit în spital în ultima lună, după ce s-a renunțat brusc la toate restricțiile.

În ciuda infecţiilor, unii pasageri şi-au exprimat entuziasmul şi uşurarea că se pot întoarce mai uşor în oraşele lor natale la timp pentru Anul Nou Lunar care se apropie.

ADVERTISING

”Redeschiderea căii ferate de mare viteză este foarte convenabilă şi ne-a adus mai aproape de casă”, a declarat Mang Lee, în vârstă de 33 de ani, care se afla printre zeci de persoane care treceau prin controale la frontieră la gara West Kowloon din Hong Kong, înainte de a se urca în trenuri.

”În ultimii trei ani, din cauza pandemiei, nu a fost uşor să intri în China în niciun fel. Nu am mai putut să merg acasă de mult timp”, a adăugat Mang, originar din oraşul sudic Guangzhou.

CĂLĂTORII MAI UŞOARE DE ANUL NOU CHINEZESC

ADVERTISING

O creştere a călătoriilor înainte de sărbătorile care urmează să înceapă pe 21 ianuarie, pentru care sute de milioane de oameni se întorc acasă din oraşele mari în oraşe mici şi zone rurale, a alimentat îngrijorările cu privire la mai multe infecţii.

Numărul de decese actualizat, publicat sâmbătă, a arătat o creştere uriaşă faţă de cifrele anterioare, chiar dacă e probabil mult mai mică decât cea reală. Experții internaționali în sănătate cred că China ar putea avea peste un milion de decese legate de Covid în acest an.

ADVERTISING

Operaţiunile la staţia West Kowloon din hub-ul financiar global s-au desfăşurat fără probleme, cu un flux de aproximativ 1.400 de pasageri până la ora 10 a.m., a declarat Cheung Chi-keung, şeful operaţiunilor transfrontaliere ale operatorului MTR.

Biletele pentru aproape toate trenurile s-au epuizat duminică, a arătat un display de la gară, a declarat un martor pentru Reuters.

Redeschiderea va fi iniţial doar pentru călătorii scurte, a declarat preşedintele MTR Rex Auyeung reporterilor de la staţie, dar nu a fost imediat clar când vor fi reluate călătoriile pe distanţe lungi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇