4 tineri au fost condamnaţi pentru că ar fi incendiat cea mai mare tabără de refugiaţi din Europa. Procesul se bazează pe un martor care a dispărut

4 tineri au fost condamnaţi pentru că ar fi incendiat cea mai mare tabără de refugiaţi din Europa. Procesul se bazează pe un martor care a dispărut

Un tribunal grec a condamnat, sâmbătă, la 10 ani de închisoare patru tineri migranţi afgani pentru incendiile care au distrus în septembrie 2020 tabăra de la Moria, pe insula Lesbos, atunci cea mai mare tabără de refugiaţi din Europa.

Tribunalul din Chios i-a găsit pe cei patru afgani vinovaţi pentru incendiere voluntară, au anunţat avocaţii acestora, care vor înainta imediat recurs împotriva hotărârii instanţei, relatează AFP.

Tabăra de la Moria, creată în anul 2013 într-o perioadă de vârf a valului migrator spre Europa, găzduia circa 10.000 de migranţi atunci când a fost complet distrusă de flăcări în două incendii succesive care nu s-au soldat cu victime, pe 8 şi 9 septembrie 2020.

ADVERTISING

Aproape 9.000 de migranţi s-au mutat în corturi, după incendiul din cea mai mare tabără de refugiați din Europa

Într-un proces distinct, alţi doi refugiaţi afgani, minori la momentul faptei, au fost condamnaţi în luna martie de un tribunal din Lesbos la cinci ani de închisoare pentru participarea la acele acţiuni de incendiere.

Avocaţii migranţilor afgani susţin că ei nu ar fi beneficiat de un proces echitabil şi că trei dintre ei nu au fost recunoscuţi de statul grec ca fiind minori în momentul arestării, deşi ar fi avut documente care atestau acest lucru.

Procesul s-a bazat în mare parte pe mărturia unui alt refugiat afgan, care acum nu mai este de găsit şi prin urmare nu a fost prezent la proces.

ADVERTISING

Cei condamnaţi mai susţin că acesta, un paştun de confesiune musulmană sunită, ar fi depus mărturie împotriva lor pentru că ei fac parte din minoritatea şiită hazara, adesea persecutată în Afganistan.

Alţi martori ai acuzării au fost poliţişti, pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului, membri ai serviciului european de azil şi ai unui ONG care lucra în tabără.

Violenţele între grupuri rivale de migranţi erau frecvente în tabăra de la Moria, unde în martie 2020 circa 20.000 de migranţi erau înghesuiţi în condiţii de igienă deplorabile şi izolaţi din cauza pandemiei.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇