Am fost la Obor să vedem cum merge vaccinarea cu mici și muștar - Fotoreportaj

Peste o sută de oameni s-au așezat la coadă, așteptând să primească mâncare în schimbul acordului de a-și face injecția. Nu toți cei de la rând sunt persoane sărace, dar mulți dintre ei susțin că Guvernul trebuie să le dea ceva pentru efortul de-a se vaccina.
Am fost la Obor să vedem cum merge vaccinarea cu mici și muștar - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Fotoreportaj</span>

În Piața Obor din București, sâmbăta la ora zece, densitatea de oameni atingea momentul de vârf. De la distanță, nimic nu amintește de pandemie. Rareori mai vezi o persoană cu mască de protecție. Cei mai mulți oameni sunt preocupați să găsească chilipiruri.

După o săptămână de muncă, vin în Piața Obor să se târguiască pentru a-și lua cele necesare la cel mai bun preț posibil. 

Mirosul de mici și carne arsă pe grătar se combină cu cel de bere trezită, de flori și de praf udat de ploaie. E un iz care nu alungă pe nimeni, ba, dimpotrivă, mirosul are un magnetism care-i face pe oameni să se înghesuie și mai tare.

Aici, în mijlocul pieței, la Terasa Obor, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 din București, a reușit să facă un punct mobil de vaccinare împreună cu Centrul Medical “Dan Furtună”.

Proiectul a atras o mare atenție din partea presei, dar și a opiniei publice, pentru că persoanele care se vaccinează primesc o porție de trei mici cu muștar, pâine și apă plată.

Sâmbătă, în România, s-au vaccinat 39.248 de persoane, o cifră extrem de redusă comparativ cu obiectivele inițiale. 

Doar 4,5 milioane de oameni s-au vaccinat cu cel puțin o doză de la începerea campaniei de imunizare, 27 decembrie 2020. Ținta oficială pentru a atinge o formă de imunitate colectivă ar fi în jurul a 10 milioane de persoane vaccinate.

OborPresa
Vaccinarea pentru o porție de mici, care se desfășoară în Piața Obor din București, stârnește curiozitatea oamenilor, dar și a presei - Foto: SpotMedia.ro

Peste jumătate din centrele de vaccinare din țară sunt goale 

Până acum, niciuna dintre țintele de vaccinare ale Guvernului n-a fost atinsă. Premierul Florin Cîțu a promis în repetate rânduri că, la 1 iunie, cel puțin 5 milioane de oameni vor fi vaccinați. În ritmul actual, această cifră nu va fi atinsă nicio lună mai târziu.

Cei din comitetul național de vaccinare caută soluții pentru a convinge oamenii să se imunizeze, dar scăderea intensității pandemiei și ridicarea majorității restricțiilor sunt obstacole de netrecut pentru procesul de vaccinare.

ADVERTISING

“…am făcut o evaluare, cu ajutorul colegilor din CNCAV, a activității și eficienței centrelor de vaccinare… 45% dintre aceste centre au o activitate medie și scăzută, însemnând că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele comitetului național de vaccinare, într-o conferință de presă.

“…Pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, am transmis către toate Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București o adresă prin care rog reevaluarea activității centrelor de vaccinare, cu mai multe propuneri. Pe de-o parte, fie de reducere a programului de lucru în acele centre și constituire de echipe mobile care să vaccineze… din ușă în ușă, în mod deosebit și în mediul rural…”, a adăugat acesta.

OborVaccinareCoadaPiata
La primele ore ale dimineții de sâmbătă, coada la vaccinare din Piața Obor era lungă și trezea curiozitatea trecătorilor - Foto: SpotMedia.ro

Într-o astfel de situație disperată în care se află campania de vaccinare, experimentul din Piața Obor a atras atenția atât a oficialilor, cât și a opiniei publice. 

Testul maturității și o porție din cei mai căutați mici

Vaccinarea pentru mici cu muștar sau alte “daruri” oferite de autoritățile locale, dar și centrale ar putea fi o soluție pentru a se reuși protecția populației din perspectiva valului patru de pandemie, val care ar putea ajunge în România, începând cu luna septembrie.

“Azi, mai mult ca oricând, cu ocazia deschiderii acestui centru de vaccinare, Piața Obor a mai trecut… o dată testul maturității. Toată lumea s-a organizat exemplar. A contribuit fiecare cu ce a putut. Inclusiv cu o porție din cei mai căutați mici din București, puși la dispoziție din proprie inițiativă de un antreprenor”, a scris Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, pe pagina sa de Facebook.

RaduMihaiuS2
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, București, a lansat un proiect care stârnește discuții și controverse - Foto: Facebook / Radu Mihaiu

Realitatea din teren e un pic diferită. Există dorință de vaccinare, iar în fața centrului mobil, la ora zece dimineața, la coadă erau peste 100 de persoane. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Viteza de vaccinare nu e atât de mare din cauza procedurilor birocratice care constau în completarea declarației, în așteptarea de 15 minute după vaccinare sub supravegherea personalului medical, dar și tipărirea adeverinței de vaccinare.

Alături, la Terasa Obor, era o altă coadă de vreo 50 de persoane care așteptau să-și primească micii cu muștar, folosindu-și voucher-ul (tichetul) primit la centrul de vaccinare.

Un bărbat de 60 de ani, care purta o vestă reflectorizantă, s-a așezat direct la coada pentru mici.

“Nu am nicio preferință pentru vreun vaccin anume. Să fie ce-o fi”, a spus, fiind mult mai preocupat de posibilitatea de a sta la terasă după ce se va vaccina.

Nu a fost deranjat când a aflat că, pentru a obține micii, trebuie să se mute la o coadă mai mare. S-a așezat disciplinat, așteptându-și rândul.

Bătaie mare pe vaccinul Johnson & Johnson

Coada de la vaccinare reprezintă un motiv de atracție pentru toți cei aflați în Piața Obor. Cei care-și așteaptă rândul sunt fotografiați cu telefoanele mobile de curioși, sunt filmați.

În plus, la curiozitatea oamenilor ieșiți la cumpărături se adaugă și cea a reporterilor, care sunt prezenți în număr mare, cu trepiede, camere video și microfoane.

CoadaVaccinMici
Sâmbătă, la ora zece dimineața, peste 100 de oameni se așezaseră la coadă ca să se vaccineze la centrul mobil din Piața Obor - Foto: SpotMedia.ro

Discuțiile din piață nu sunt întotdeauna calme. O doamnă în vârstă, mică de statură, îmbrăcată în negru, a început să-i apostrofeze pe cei care se aflau la coadă, acuzându-i de lăcomie.

La toate tarabele din jurul centrului mobil de vaccinare se poartă discuții despre ce se întâmplă acolo.

ADVERTISING

“Eu nu mă vaccinez nicicum”, spune o vânzătoare de “roșii românești”, cum scrie pe cartonul care se odihnește la baza unei uriașe piramide din tomate, medii ca mărime. “Trebuie să mor și eu de ceva. Dacă am scăpat până acum de virus înseamnă că am zile”, îi spune ea cu voce tare unei cliente care încerca să-și găsească suficient curaj ca să se așeze la coadă.

“Nu doar mirosul de mici a atras lumea la centrul de vaccinare de la Obor. Doar jumătate din cei vaccinați au folosit voucherul”, a scris Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, pe pagina oficială de Facebook. 

“Bătaia mare a fost pe vaccinul Johnson & Johnson. 87% din cei vaccinați azi, acolo, au ales varianta cu o singură doză”, a adăugat el.

CentruVaccinareObor
Centrul de vaccinare din Piața Obor - oamenii completează chestionarul medical și așteaptă cele 15 minute de siguranță după injecție, în aer liber - Foto: SpotMedia.ro

Și, într-adevăr, conform rapoartelor oficiale, în ultimele zile, cel mai căutat vaccin este Johnson & Johnson, serul care imunizează după o singură doză.

De exemplu, vineri, la nivelul întregii țări, au fost făcute doar 7.833 de injecții cu prima doză de Pfizer, în timp ce Johnson & Johnson a fost injectat în 9.121 de brațe.

E de așteptat ca, după ce încep vacanțele și concediile, dar mai ales după ce documentul intitulat “certificat verde de călătorie” va fi disponibil, cererea pentru vaccinul Johnson & Johnson să crească.

Povara singurătății și a sărăciei pentru o persoană vulnerabilă

Lina are 89 de ani. E din Dragalina, Călărași, o localitate aflată la 121 de kilometri de București. Nu s-a vaccinat și nici nu are de gând. Cu o voce molcomă, rostind cuvintele rar, detașată de tot ce se întâmplă în jurul ei, Lina le cere trecătorilor “un leu ca să-și ia o pâine”.

LinaObor89
Lina, 89 de ani, trăiește din mila trecătorilor, la câțiva metri de centrul de vaccinare, fără a avea nici cel mai mic interes pentru ce se întâmplă acolo - Foto: SpotMedia.ro

Femeia face parte din categoria persoanelor vulnerabile care ar fi trebuit vaccinate cu prioritate de autorități, dar n-a fost deranjată de nimeni.

“Nu mă vaccinez chiar dacă se dau mici gratis. Sunt prea bătrână”, spune ea.

“Nu mai am pe nimeni. Mi-a murit fata, mi-a murit un băiat. Mai am unul, dar e bolnav. Nu are un picior și stă în cărucior”, povestește femeia.

O trecătoare se apropie și îi oferă o sticlă de suc și o gogoașă caldă.

Lina le ia, desface băutura și bea cu poftă. Îi e sete. Apoi, mușcă o dată din gogoașă, o împachetează la loc în hârtia uleioasă și o așază lângă ea, pe aerisirea care aruncă aerul cald din tenebrele pieței, aerisire acoperită cu un placaj gros.

Autoritățile din Danemarca au vaccinat toate persoanele (100%) care au vârsta peste 80 de ani. În România, doar 18 procente dintre cei care au trecut de această vârstă au fost imunizați, conform datelor publicate de Comisia Europeană.  

Pe Lina, chiar dacă se află la zece metri de punctul mobil de vaccinare, nu va încerca nimeni s-o convingă sau să o ajute să se vaccineze, iar valul patru din pandemie o va găsi așezată tot pe gura de aerisire din Piața Obor sau în alt loc, trăind din mila trecătorilor.

CoadaTerasaObor
După ce s-au vaccinat, oamenii se așază la un nou rând, cel pentru porția de mici cu muștar - Foto: SpotMedia.ro

La rugămintea reporterului să fie lăsat să ia legătura cu cineva de la punctul de vaccinare pentru a primi asistență, Lina a spus că nu vrea să se vaccineze. “Nici nu știu ce boli am sau ce medicamente să cer la farmacie”, a spus ea, privind undeva departe, peste aglomerația din jurul ei.

Centrul de vaccinare din Piața Obor și terasa cu mici de lângă vor fi puncte de atracție pentru mii de oameni veniți la cumpărături la sfârșit de săptămână. 

Polițiști, jandarmi și bodyguarzi patrulează pentru ca disputele dintre curioși și cei care stau la coadă pentru vaccinare să nu degenereze. 

Băieții deștepți din piață, obișnuiți să controleze afacerile din preajmă, sunt și ei atenți la tot ce se întâmplă, iritați de numărul mare de oameni de ordine care “strică” afacerile.

Vaccinarea din Obor, pornită de la un articol ironic, publicat de Times New Roman, reprezintă un experiment, dar și un nou punct de cotitură într-o campanie de vaccinare care e departe de a-și atinge scopul.  

Citiți și alte articole pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇