Cum a ajuns să aibă condiții „de oraș” o școală dintr-un sat din Vaslui

Cum a ajuns să aibă condiții „de oraș” o școală dintr-un sat din Vaslui

O școală dintr-un sat din Vaslui se poate lăuda cu aceleași condiții ca unităţile de învăţământ de la oraș.

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni din județul Vaslui, a construit o școală nouă, chiar la începutul îndelungatului său mandat de 21 de ani.

Însă fără fondurile necesare întreținerii constante, unitatea de învățământ s-a degradat în timp. Rețeaua electrică prin care se asigură încălzirea școlii este depășită, ceea ce expune copiii la pericole și, pentru că nu are o capacitate suficient de mare, în clase este frig.

Astfel, primarul a cerut ajutorul Narada, cel mai recent proiect dedicat școlilor care au nevoie de investiții, pentru a transforma clasele în spații confortabile, adecvate educației.

Acum, școala din satul Bărboși, frecventată de 150 de copii, a intrat în proiectul HartaEdu – întreaga rețea de electricitate este în curs de înlocuire cu ajutorul Narada și al partenerilor Adrem şi Eplus, iar edilul își dorește să instaleze și unități de aer condiționat – ca să arate că o școală dintr-un sat din Moldova poate avea aceleași condiții ca cele de la oraș.  

Primarul a cerut ajutorul Narada să trimită copiii la cursuri de muzică de fanfară

De-a lungul timpului, preocuparea primarului din Vaslui pentru educația copiilor nu s-a limitat doar la ridicarea unei noi școli în comună, ci s-a concretizat prin multe alte acțiuni – burse de învățătură în valoare de 100 de lei, un proiect de after school, unde elevii vor veni să-și facă lecțiile asistați de profesori, iar, în urmă cu câțiva ani, prin organizarea unui curs de muzică de fanfară.

Acesta a fost debutul colaborării cu Narada, căreia i-a solicitat ajutorul pentru a obține biciclete pentru copii pentru transport, dar și pentru stimularea interesului pentru cursurile de muzică.

Anul acesta, lipsa de fonduri pentru asigurarea încălzirii corespunzătoare a școlii l-a determinat pe primarul din Vaslui să apeleze din nou la Narada.

Cu ajutorul organizației și al sponsorilor Adrem și Eplus, școala din satul din Vaslui va beneficia curând nu doar de refacerea rețelei de electricitate, ci și de o infrastructură modernă, care asigură tot confortul.

„O să le fie cald copiilor la iarnă și o să-i propun proiectantului să aibă și instalații de aer condiționat pentru la vară. Vrem să creăm copiilor condiții optime pentru educație. De când sunt primar, întotdeauna am vrut să aducem unitățile școlare din comună la nivelul celor de la oraș”, spune Vasile Țabără.

„Educația are legătură cu viitorul nostru”

La școala din Bărboși învață 150 de copii. „Sunt copii buni și, după cum știm cu toții, oamenii de bază ai societății, oamenii de frunte au provenit din mediul rural”, subliniază primarul comunei.

Leonard, un băiat de clasa a doua la școala din Bărboși, care a început școala pe patul de spital, a participat la webinariile Naradix și a reușit să termine cu rezultate foarte bune, ar putea fi unul dintre aceștia.

Un alt copil cu o poveste uluitoare este Cristian – e genial la matematică și a învățat singur engleza, chiar înainte de predarea la școală, deși suferă de o tulburare din spectrul autist. Pentru aceștia și pentru toți ceilalți copii de la școala din Vaslui primarul a înscris o alertă pe HartaEdu.ro.

După ce a fost verificată de Narada și apoi informat inspectoratul școlar din zonă, la solicitare a răspuns compania Adrem. „Sunt foarte multe scopuri nobile, foarte multe direcții care au nevoie de investiții. Unele se referă la prezent, altele la viitor. Noi am ales să ne implicăm pentru viitor. Educația are legătură cu viitorul nostru, al organizației noastre, educația ne creează viitorii angajați ai companiei și, până la urmă, viitorul planetei”, spune Corneliu  Bodea, CEO Adrem.

HartaEdu, platforma-voce a școlilor din România, pe care s-au înscris încă înainte de lansarea oficială 120 de alerte, este un instrument care poate fi folosit nu doar de profesori, ci de oricine dorește să semnaleze o urgență din învățământ.

Citește și Cum a ajuns un mic sat din județul Călărași să aibă o școală la standardele secolului 21


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇