Salvați Copiii dotează școala din Vadu cu tablete şi acces la Internet. Alte 40 de școli încă mai au nevoie de ajutor

Salvați Copiii dotează școala din Vadu cu tablete şi acces la Internet. Alte 40 de școli încă mai au nevoie de ajutor

În urma apelului făcut de Școala Gimnazială din Vadu, Constanța, unde 46 de elevi nu au acces online, în lipsa unei tablete conectate la Internet, Organizația Salvați Copiii a activat mecanismul de urgență și a apelat la companii si donații individuale, pentru ca profesorii și elevii să poată continua procesul de educație.

Astfel, 46 de tablete conectate la Internet, pe care sunt instalate aplicațiile necesare participării la cursurile online, vor fi oferite elevilor, cu sprijinul financiar al Black Sea Oil & Gas.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, face un apel pentru sprijinirea urgentă a școlilor din România, astfel încât niciunui copil să nu îi fie îngrădit accesul real la educație:

”Copiii vulnerabili au fost cei mai afectați de criza pandemică și de măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului. Cei mai mulți dintre ei nu au putut să continue școala și atunci au fost marginalizați. Sunt copii care au adăugat greutăților socio-economice, pe care ei și familiile lor le întâmpină, trauma de a nu putea învăța, pentru că nu au o tabletă și acces la Internet. Este o problemă cu repercusiuni grave, care trebuie corectată.

Am început să dotăm școlile cu tot ceea ce este necesar, astfel încât accesul la educație să fie real și egal pentru toți copiii”.

La Școala din Vadu învață 46 de copii, preșcolari și elevi în clasele primare

Anghelina Târnă, directoar la Școala Gimnazială Vadu, a prezentat situația elevilor din școală și importanța participării școlare:

Elevii noștri sunt copii pentru care școala este foarte importantă, atât din punct de evdere pedagogic, cât și social. În școală acumulează cunoștințe, dar în același timp dobândesc încredere în ei și în puterea lor de a-și construi un viitor. De aceea, lipsa unei tablete care să le permită accesul la educația online este, pentru multe dintre familiile din Vadu, o dramă.

Foto: Salvați Copiii România

Apreciem efortul Organizației Salvați Copiii şi al Black Sea Oil & Gas și îi asigurăm că școala noastră va fi un partener de încredere și un sprijin real pentru copii”.

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, a declarat: „BSOG îşi continuă angajamentele faţă de comuna Corbu, satul Vadu, sprijinind proiectele care răspund nevoilor celor mai tineri membri ai comunităţii, prin investiţia constantă în educație.

Ne bucurăm că prin acest parteneriat toţi elevii şcolii din Vadu vor putea participa la cursurile şcolii online, în situaţia în care contextul generat de pandemie va impune acest lucru, şi că accesul acestor elevi la un proces educaţional complet nu va fi îngrădit. Mai mult, elevii din Vadu vor avea şi şansa să-şi dezvolte competenţele digitale, atât de necesare în educaţie, iar mai apoi în viaţa profesională și pentru o participare activă în societate.”

Alte 40 de școli au făcut apel la mecanismul de sprijin lansat de Salvați Copiii, pentru a asigura acces egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copiii

Foto: Salvați Copiii România

Acestea au nevoie de tablete și alte dispozitive de predare online, măști și produse dezinfectante.

Arhitectul Omid Ghannadi este una dintre personalitățile care au răspuns apelului pentru școli făcut de Salvați Copiii România:
”Solidaritatea și încrederea sunt construcții solide, de care avem cu toții nevoie. De aceea, este atât de important să construim împreună și să sprijinim școlile și pe copiii care au nevoie de noi. Am fost impresionat de rapiditatea cu care Salvați Copiii a reușit să mobilizeze resurse și să pună pietrele acestea de temelie ale solidarității”

Școlile care au accesat mecansimul de sprijin și care au nevoie de dotare:

Școala Gimnazială Cobadin, Constanța

Școala Gimnazială Nr. 20 Marin Sorescu, Constanța

Școala Gimnazială Ciurila, Cluj

Școala Gimnazială Viștea de jos, Brașov

Școala Gimnazială Bahnea, Mureș

Școala Gimnazială Idiciu, Mureș

Scoala Gimnaziala Mihai David Negrești, Vaslui

Liceul Nicolae Iorga Negrești Vaslui

Școala Gimnazială Merișu, Costestii din Vale, Dâmbovița

Școala Gimnazială Pietroșani Teleorman

Școala Gimnazială Costeștii din Vale Dâmbovița

Centrul de Zi pentru copiii cu parinții plecați la muncă în străinătate – Pitești, Argeș

Școala Gimnazială Nicolae Orghidan Brasov

Școala Gimnazială Nr. 181 sector 1 București

Școala Uruguay sector 1 București

Școala Gimnazială Nr. 127 sector 5 București

Colegiul National Mircea Eliade Resita, Caraș-Severin

Scoala Gimnaziala Nr 7 Resita, Caraș-Severin

Școala Gimnaziala Nr. 1 Mangalia, Constanța

Școala Gimnazială Mihai Viteazul Târgoviște, Dâmbovița

Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște, Dâmbovița

Școala Gimnazială Radu cel Frumos Târgoviște, Dâmbovița

Școala Gimnazială Paul Bănică Târgoviște, Dâmbovița

Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, Dolj

Școala Gimnazială Decebal Craiova, Dolj

Centrul de Zi Petrila, Hunedoara

Școala Gimnazială Nr. 1 Lupeni, Hunedoara

Școala Gimnazială B.P.Hasdeu Iași

Școala Gimnazială I.C. Bratianu Iași

Școala Gimnazială Serafim Duicu Târgu Mureș, Mureș

Școala Gimnazială Al. Ioan Cuza Târgu Mureș, Mureș

Școala Gimnazială Zaharia Boiu Sighisoara, Mureș

Centrul de Zi pentru copiii cu parinții plecați la muncă în străinătate – Piatra Neamț, Neamț

Școala Gimnazială Grigore Ghica Voievod Suceava

Școala Gimnaziala Nr 1 Timișoara, Timiș

Colegiul Dimitrie Leonida Timișoara, Timiș

Scoala Gimnaziala Mihai David Negrești, Vaslui

Liceul Nicolae Iorga Negrești Vaslui

Școala Gimnazială Nr. 6 Carmen Sylva Petroșani, Hunedoara

La debutul anului școlar 4.915 de școli funcționau în scenariul galben și 263 în scenariul roșu

Potrivit datelor comunicate oficial de Ministerul Educației la debutul anului școlar, 4.915 școli funcționează în scenariul galben, în care copiii participă, prin rotație, la ore atât cu prezență fizică, cât și online, și 263 care funcționează în scenariul roșu, cu participare exclusiv online. Datele sunt în dinamică, iar evoluția epidemiologică poate schimba modelul de participare școlară.

Pentru ca situațiile de excluziune și discriminare în care au fost puși copiii vulnerabili în timpul stării de urgență să nu se repete odată cu începerea noului an școlar, Organizația Salvați Copiii România accelerează programul de dotare a acestora cu tablete conectate la Internet și, ca urmare a solicitărilor primite, adaugă o componentă de dotare a școlilor.

Jumătate dintre copiii români nu au acces la o tabletă sau la un computer

Datele studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” realizat de Salvați Copiii România arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.

Închiderea școlilor și organizarea arbitrară a unor cursuri școlare online, acolo unde a fost posibil și fără instrumente de evaluare a calității procesului de educație, a dus la situații-limită.

Una dintre acestea este deosebit de gravă: îngrădirea accesului la educație pentru copiii vulnerabili, fără acces la Internet și/sau la dispozitive care să le permită participarea online.

Inechitățile sociale au fost agravate, în cazul copiilor care nu au avut acces la școala online, iar izolarea, marginalizarea și discriminarea au repercusiuni atât educaționale, cât și psiho-emoționale pe termen lung.

Salvați Copiii, în colaborare strânsă cu autoritățile locale, direcții de acțiune:

  • suport material de urgență constând în alimente, produse de igienă, dezinfectante sau tichete sociale copiilor și familiilor lor pentru 5.600 de copii;
  • activități de pregătire școlară estivală și monitorizare a situației copiilor din grupuri vulnerabile pentru 4.000 de copii;
  • asigurarea accesului la educația online prin achiziționareaa 3.500 de tablete cu acces la internet, care au fost oferite copiilor din grupuri vulnerabile;
  • formarea a peste 200 cadre didactice pentru a fi pregătite să lucreze online cu elevii;
  • intervenţii de consiliere psihologică şi socială adresate copiilor şi părinţilor /persoanelor în grija cărora au rămas online/telefonic
  • suport autorităților locale din 150 de localități prin echipe mobile, pentru a le determina să ia măsuri urgente pentru începerea școlii în siguranță.

Despre Black Sea Oil & Gas

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale.

În luna februarie 2019, partenerii şi acţionarii BSOG au luat decizia de a investi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD). Proiectul MGD este primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit după anul 1989 şi are capacitatea de a acoperi în prima fază 10% din cererea de gaze naturale a României. În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an. Acesta va genera o investiție de 400 de milioane de dolari iar aproximativ 70% din totalul activităților contractate vor proveni din România. Începerea producţiei este estimată să înceapă la finele anului 2021.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului.

În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇