Puțin peste 215.000 de elevi sunt vaccinați. Foarte mulți părinți nu sunt de acord nici măcar cu testarea

Puțin peste 215.000 de elevi sunt vaccinați. Foarte mulți părinți nu sunt de acord nici măcar cu testarea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că peste 215.000 de elevi s-au vaccinat anti-COVID, cei mai mulţi dintre ei fiind din categoria de vârstă 16-19 ani.

În aceste condiţii, foarte puţine au fost cazurile în care s-a recurs la învăţământul hibrid, în care elevii vaccinaţi să meargă la şcoală după ce colegi ai lor au fost depistaţi ca fiind infectaţi, iar cei nevaccinaţi să treacă la cursuri online.

"Avem astăzi puţin peste 215.000 elevi vaccinaţi. Cea mai mare parte sunt elevi din categoria de vârstă 16-19 ani care au depăşit 20% ca procent al celor vaccinaţi. În categoria de vârstă 12-15 ani suntem la un procent de puţin peste 5%, deci 6%, deci sunt foarte puţini acei elevi care sunt vaccinaţi şi în cazul unei îmbolnăviri ar putea şi ar dori să vină la şcoală cu prezenţă fizică, am deschis această posibilitate, dar nu sunt foarte multe situaţiile în care s-a apelat la această posibilitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la Digi 24.  

ADVERTISING

Întrebat dacă introducerea aşa-numitului certificat verde în şcoli ar fi o soluţie, în aşa fel încât elevii vaccinaţi, cei care au trecut prin boală sau cei testaţi să poată merge fizic la şcoală, în timp ce ceilalţi nu, ministrul consideră că acest sistem ar genera "o problemă, învăţământul hibrid, în care profesorul trebuie să se concentreze simultan la cei prezenţi şi la cel din online".

La un sondaj într-o şcoală din Bucureşti, 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele

El a dezvăluit că părinții sunt destul de reticenți când vine vorba chiar și de testare. A prezentat rezultatul unui sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti, unde 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

"Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei.

ADVERTISING

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.   

"În aceeaşi şcoală (...) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.   

Potrivit lui Cîmpeanu, "dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă".  

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin "slabă organizare", el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Mai multe petiţii pentru trecerea şcolii în online decât pentru păstrarea şcolilor deschise

Întrebat dacă ar fi de acord cu menţinerea şcolilor deschise în Capitală şi după depăşirea pragului de infectare de 6 la o mie de locuitori, în condiţiile în care Bucureştiul se apropie de acest prag, ministrul Educaţiei a răspuns că nu s-a luat o decizie în acest sens, arătând că numai în cursul zilei de marţi la Minister au fost primite sute de propuneri, unele care pledează pentru trecea la învăţământul online, altele care cer menţinerea deschisă a şcolilor.  

ADVERTISING

"Vom vedea. Sunt foarte multe propuneri. Colegii mei au centralizat la Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi (marţi - n.r.): 183 de petiţii, părinţi, profesori, pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică. 183 de un fel, 175 invers. Nu o să decidem în funcţie de diferenţa asta, spuneam doar că sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriaţi - îmi cer scuze, sunt speriaţi de mersul la şcoală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri - iar alţii vor să rămână deschisă şi peste 6 la mie”, a spus Cîmpeanu.  

Ministrul a ţinut să menţioneze că cel puţin 200 dintre cele 350 de petiţii primite marţi la minister "denotă o lipsă de educaţie, un respect minim la nivel uman", el afirmând că sunt petiţii care conţin injurii.    

El a afirmat că este nevie de "identificarea acelui numitor comun” care este în favoarea elevilor atât în ceea de priveşte educaţia, cât şi în ceea ce priveşte sănătatea.   

"Opţiunea mea este de susţinere a şcolii. Am argumentat de ce pierderile sunt imense şi sunt foarte greu de recuperat, uneori nu pot fi recuperate. (...) Evident că pledez pentru şcoală cu prezenţă fizică, atât cât se poate, fără a pune în pericol major starea de sănătate a elevilor şi cadrelor didactice”, a adăugat ministrul, întrebat cum va pleda, în calitate de părinte, cadru didactic şi ministru.   Conform ministrului, ultimele raportări făcute săptămâna trecută, miercuri, arată că 3.300 de elevi şi aproape 1.000 de angajaţi din sistem s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇