Primarul Iașiului trimite la fiecare școală câte un polițist. Vor păzi elevii să nu chiulească, să nu se drogheze și să nu se bată

Primarul Iașiului trimite la fiecare școală câte un polițist. Vor păzi elevii să nu chiulească, să nu se drogheze și să nu se bată

Primarul din Iaşi Mihai Chirica a anunțat că în fiecare unitate de învăţământ preuniversitar va fi desemnat câte un poliţist local al cărui rol va fi să ajute la combaterea absenteismului şcolar, precum şi a altor probleme de ordine publică.

În acest sens, el deja a semnat miercuri dispoziția ce vizează 74 de unități de învățământ. Polițiștii locali vor putea și să dea amenzi, în cazul în care elevii nu respectă regulamentul şcolar sau comit infracţiuni.

„Am desemnat câte un poliţist pentru fiecare şcoală. Ca pe vremuri. Aşa cum era înainte de 1990: câte un poliţist desemnat pentru fiecare şcoală. Atunci când un elev are un număr nejustificat de absenţe, iar părinţii nu înţeleg să ia măsuri pentru a rezolva situaţia, directorii şcolilor pot sesiza direct poliţiştii locali, care vor lua legătura cu părinţii sau tutorii legali, pe care, în funcţie de situaţie, să îi amendeze potrivit legii", a declarat primarul.

ADVERTISING

Edilul a invocat o prevedere din Legea Educaţiei din 2011, care prevede că amenzile pot varia între 100 şi 1.000 de lei ori sau muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal.

„Sunt profund îngrijorat de fenomenul absenteismului şcolar în municipiul Iaşi, ca şi de mult prea numeroase cazuri petrecute în ultima vreme în ţară de consum şi trafic de droguri, de violenţă între elevi sau de agresiuni asupra cadrelor didactice. Toate aceste situaţii afectează nu numai performanţa şcolară a elevilor, ci şi siguranţa şi ordinea publică în comunitate", a afirmat primarul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, el a arătat că poliţiştii locali trimişi în şcoli vor avea un rol mai larg decât împărţirea amenzilor din cauza absenţelor.

„Va avea un rol mai larg. Va sta în contact cu şcoala şi pentru alte chestiuni care se întâmplă acolo şi care nu au nimic de-a face cu actul educaţional. Poliţistul poate să informeze colegii de la Ministerul de Interne sau Parchet dacă se întâmplă şi altfel de lucruri. Nu este o glumă. Şcoala nu trebuie să mai rămână un câmp de dispută unde fiecare îşi dă cu părerea. (…)

ADVERTISING

Există prea multe ingerinţe în bunul mers al şcolii, care, în loc să aibă un rol pozitiv, au un rol negativ. Părinţii au intrat în cancelarii sau peste profesor la ore. Asta înseamnă că au încurajat elevii (…) Fac un apel şi către toţi părinţii şi tutorii legali să îşi asume rolul lor de educatori. Şcoala nu este nici loc de distracţie, nici ring de lupte, ci acel loc aproape sacru în care împreună - elevi, dascăli, părinţi şi autorităţi - formăm oameni adevăraţi pentru o societate sănătoasă", a mai afirmat primarul Mihai Chirica.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇