Panică printre studenții străini de la Harvard: Suntem „fise de poker” în lupta cu administrația Trump

Panică printre studenții străini de la Harvard: Suntem „fise de poker” în lupta cu administrația Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Studenții internaționali de la Harvard spun că trăiesc „o panică pură” după ce administrația Trump a anunțat măsura de a revoca înscrierea străinilor, ceea ce le-ar putea anula vizele, suspenda cercetările și interzice reîntoarcerea în SUA dacă părăsesc țara în această vară.

Un judecător federal a suspendat temporar decizia, după ce Harvard, cea mai veche și mai bogată universitate din SUA, a dat în judecată guvernul. Universitatea a susținut că revocarea acreditării sale din Programul pentru Studenți și Schimburi era o „răzbunare clară” pentru refuzul politicilor impuse ideologic de administrație, scrie CNN.

Cu toate acestea, mii de studenți străini rămân în incertitudine și sunt „vizibil, extrem de speriați”, a spus Abdullah Shahid Sial, copreședintele organizației studențești Harvard, originar din Lahore, Pakistan.

El însuși nu știe dacă va putea reveni în SUA sau continua studiile.

„Nu știm dacă mai putem rămâne”

„Momentan, nu sunt sigur dacă pot participa la următorul semestru”, a declarat Sial din Japonia, unde călătorește după sesiune.

Situația afectează în special tineri departe de casă, care se confruntă cu o criză juridică greu de gestionat chiar și pentru avocați.

Președintele Donald Trump a menținut presiunea și în weekendul prelungit, cerând pe Truth Social „numele și țările” tuturor studenților internaționali de la Harvard. Cererea l-a uimit pe Sial, întrucât guvernul deține deja o astfel de bază de date.

Harvard contestă legitimitatea cererilor

În noul proces, Harvard susține că a răspuns cererilor de informații detaliate ale Departamentului pentru Securitate Internă, dar că multe dintre solicitări nu au o bază legală clară.

Aproximativ 27% dintre studenții Harvard sunt internaționali – 6.793 de studenți din aproape toate țările lumii.

„Harvard este ce este datorită capacității de a atrage cei mai buni oameni din lume”, spune Sial. „Sunt tratați ca niște obiecte fără valoare.”

Sial lucrează cu universitatea pentru a-i ajuta pe studenți să se transfere și să-și mențină bursele, dar termenul de transfer pentru toamnă este deja depășit în majoritatea cazurilor.

„Suntem pioni într-o luptă ideologică”

Karl Molden, student austriac, spune că se simte folosit într-o bătălie între democrație și autoritarism. Acceptat la Harvard cu mari eforturi, acum nu știe dacă se va mai putea întoarce.

O studentă israeliană postdoctorală afirmă că studenții evrei sunt „folosiți ca pioni” de administrația Trump, care acuză universitatea de ostilitate față de evrei și practici rasiste de diversitate.

Deși recunoaște existența antisemitismului, ea susține că administrația vizează de fapt opiniile contrare guvernului.

Un alt student israelian la master spune că este crucial ca evreii să rămână fermi în convingerile lor în mediul academic american, mai ales în contextul actual.

Cercetătorii își caută refugiu academic

O studentă din Australia, anonimă din cauza riscului de refuz de viză, afirmă că este „incredibil” ca cercetătorii să fie pedepsiți pentru activismul de campus, deși ei nu participă la proteste. Ea spune că ia în calcul să se transfere în Marea Britanie.

Studenți ca Fangzhou Jiang (China), aflat în al doilea an la Harvard Kennedy School, menționează riscuri extinse: chirie, carieră, statut legal, familii. „Nimeni nu știe ce urmează.”

Pentru unii, întoarcerea acasă e imposibilă

Pentru Maria Kuznetsova, fostă purtătoare de cuvânt a ONG-ului rus OVD-Info, revenirea în Rusia este exclusă. Ea riscă să rămână fără viza de muncă aprobată.

„Nu știu nici geografic unde aș putea merge”, spune ea.

În aceeași situație sunt studenți din Ucraina, Venezuela, Afganistan, Palestina și chiar Coreea de Nord.

Ivan Bogantsev, tot din Rusia, spune că nu știe dacă soția sa va fi lăsată să intre în SUA pentru absolvirea lui. „Este garantat că vom asista la o fugă a creierelor”, avertizează el, menționând că nu poate reveni în Rusia din cauza detențiilor și prietenilor catalogați drept „trădători”.

Leo Gerdén, din Suedia, se pregătește de absolvire, dar spune că „Harvard nu va mai arăta la fel” fără studenții și cercetătorii internaționali.

„Suntem folosiți ca niște fise de poker într-un conflict politic.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇