Tensiuni între oficialii greci și procurorii europeni: Laura Kovesi condamnă "atacurile" și "intimidarea" împotriva anchetei privind frauda agricolă

Tensiuni între oficialii greci și procurorii europeni: Laura Kovesi condamnă "atacurile" și "intimidarea" împotriva anchetei privind frauda agricolă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Personalul agenției elene care răspunde de distribuirea fondurilor agricole i-a obstrucționat pe procurorii din UE într-o anchetă de corupție, acuză Parchetul European.

Procurorul șef european, Laura Kövesi, promite că va continua ancheta privind presupusele fraude majore care implică fondurile UE pentru agricultură în Grecia, în ciuda „atacurilor” și „intimidărilor” împotriva personalului său, relatează Politico.

Săptămâna trecută, oficiali din cadrul Parchetului European au întâmpinat rezistență fizică din partea angajaților agenției de stat elene OPEKEPE, responsabilă cu distribuirea fondurilor agricole și aflată în centrul anchetei.

Vineri, guvernul elen a fost nevoit să-l demită pe președintele OPEKEPE pentru că nu a cooperat cu ancheta UE.

Kovesi vrea răspunsul la o întrebare

Parchetul European (EPPO) anchetează zeci de cazuri în care cetățenii greci au primit fonduri agricole de la UE pentru pășuni pe care nu le dețineau ori pe care nu le-au închiriat sau pentru lucrări agricole pe care nu le-au efectuat niciodată, privându-i astfel pe adevărații fermieri de banii care li se cuveneau.

Escrocheria care s-a derulat timp de mai mulți ani, în valoare de milioane de euro, a făcut obiectul unei anchete publicate de Politico la începutul acestui an.

"Salut răspunsul autorităților elene la evoluțiile recente la OPEKEPE, cu scopul de a menține cooperarea eficientă cu Parchetul European", a declarat Kovesi pentru publicația citată.

"Aș dori să reasigur publicul larg că EPPO își va continua munca cu sârguință și imparțialitate pentru a stabili adevărul, indiferent de atacurile și intimidările împotriva procurorilor săi", a spus ea.

"Consider că scopul imediat al acestor încercări este de a abate atenția publicului larg de la ceea ce este cu adevărat în joc în acest caz: a existat fraudă și corupție organizată în domeniul subvențiilor agricole, da sau nu?", a adăugat Kovesi.

Confruntare tensionată în Grecia

Lunea trecută, procurorii europeni au făcut o percheziție la sediul OPEKEPE, confiscând date digitale stocate local și în cloud, precum și hard disk-uri și telefoane mobile, conform oficialilor din EPPO și OPEKEPE.

Concomitent au avut loc și alte percheziții la direcția regională a OPEKEPE din Creta, precum și la locuințele a patru oficiali de rang înalt și la reședința unui fost vicepreședinte al organizației, potrivit acelorași oficiali.

Însă descinderile din Atena s-au transformat într-o confruntare tensionată. Doi procurori, însoțiți de 20 de polițiști, au ajuns la sediul OPEKEPE la 9:30 dimineața, pe 19 mai, dar au fost împiedicați să acceseze datele solicitate, potrivit Parchetului European.

Angajații OPEKEPE au susținut că nu au putut furniza datele din cauza absenței consilierilor tehnici. După câteva ore, procurorii le-au solicitat angajaților să dea declarații pe propria răspundere prin care să confirme incapacitatea de a se conforma, pe care aceștia au refuzat să le semneze.

Procurorii i-au cerut atunci preşedintelui OPEKEPE, Nikos Salatas, să semneze o declaraţie pe propria răspundere, în caz contrar acesta riscând să fie arestat pentru obstrucţionarea justiţiei, a anunțat EPPO.

În cele din urmă, acesta a cooperat, iar procurorii au părăsit sediul OPEKEPE abia la ora 04:00 dimineața a doua zi, cu tot ce aveau nevoie, potrivit instituției conduse de Kovesi.

Războiul declarațiilor între oficialii greci și procurorii europeni

În timp ce această confruntare se desfășura în clădire, OPEKEPE a emis o declarație în care își afirma cooperarea deplină cu ancheta. A doua zi, EPPO a emis o declarație în care acuza în termeni duri agenția elenă că nu a cooperat și a sugerat existența unor posibile practici frauduloase sistematice în care au fost implicați oficialii OPEKEPE.

"Colectarea probelor digitale la sediul OPEKEPE s-a dovedit deosebit de dificilă și a fost amânată semnificativ până la ora 4:00 în această dimineață", a precizat Parchetul European.

În replică, OPEKEPE a cerut EPPO să-și retragă acuzațiile în termen de 48 de ore, amenințând cu acțiuni legale pentru a-și proteja reputația. La scurt timp după aceea, Ministerul Dezvoltării Rurale a anunțat demiterea lui Salatas din fruntea OPEKEPE, invocând interesul public. Salatas, care deținea acest post din ianuarie, a refuzat public să demisioneze, pretinzând că apără integritatea organizației. El a fost demis vineri seară.

Totuși, într-un interviu televizat luni dimineață, Salatas a susținut că "totul s-a desfășurat perfect în timpul descinderii. El a menționat că unul dintre procurori, Nikos Paschalis (care nu a fost de fapt prezent în clădire în timpul raidului), a scris declarația dură împotriva OPEKEPE, acuzându-l de "calomnie gravă" la adresa Greciei.

OPEKEPE se află sub supravegherea UE din septembrie 2024 din cauza încălcării standardelor operaționale. Autoritatea elenă riscă acum să-și piardă certificarea pentru gestionarea fondurilor UE, ceea ce s-ar putea întâmpla în iulie, când oficialii UE vor vizita Atena pentru a monitoriza progresele făcute.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇