Parchetul European (EPPO) din București a trimis în această săptămână Tribunalului București un rechizitoriu în care 12 inculpați – șase persoane fizice și șase firme – sunt acuzați de implicare într-o fraudă de 9,5 milioane de euro, vizând fonduri europene destinate unor proiecte IT.
Ancheta a fost desfășurată la nivel internațional, fiind efectuate verificări în Cipru, Cehia, Monaco, Statele Unite și Ucraina.
Dosarul vizează trei proiecte de dezvoltare a unor soluții software inovatoare, finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Potrivit procurorilor, în perioada 2019-2022, beneficiarii au prezentat autorității de management din România documente false, aparent emise de furnizori, pentru a justifica achiziții fictive de bunuri și servicii, cu scopul de a accesa în mod fraudulos banii europeni.
Fondurile obținute ilegal au fost transferate către conturile unor firme presupus furnizoare, care nu aveau, de fapt, legătură cu implementarea proiectelor. În unele cazuri, au fost identificate operațiuni comerciale fictive.
Investigația a implicat strângerea de probe în mai multe țări europene, precum Cipru, Cehia și Malta, în baza articolului 31 din Regulamentul EPPO, care facilitează anchetele transfrontaliere rapide și eficiente.
De asemenea, au fost desfășurate acțiuni de investigare și în afara Uniunii Europene, respectiv în Monaco, SUA și Ucraina, prin cooperare internațională.
Ancheta a beneficiat de sprijinul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), iar acuzațiile aduse inculpaților includ fraudă cu fonduri europene, complicitate la fraudă și spălare de bani.
În cazul în care vor fi găsiți vinovate, persoanele implicate riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani și jumătate.
Societățile comerciale inculpate ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 422.000 de euro și confiscarea activelor, la care s-ar putea adăuga și alte măsuri punitive.