Kovesi pune România în top 3 al țărilor-model de eficiență și cooperare cu EPPO. Dar este un capitol la care „stăm mult, mult mai rău” (Video)

Kovesi pune România în top 3 al țărilor-model de eficiență și cooperare cu EPPO. Dar este un capitol la care „stăm mult, mult mai rău” (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a spus că România este printre țările care cooperează cel mai eficient cu instituția pe care o conduce, lăudând profesionalismul și excelența procurorilor noștri.

Fosta șefă a DNA a fost întrebată, la Europa Fm, ce ar putea face România pentru a opri trendul actual, în care tot mai mulți infractori fug din țară înainte de a ajunge după gratii.

„Există anumite instrumente care pot fi folosite pentru a preveni plecarea unor persoane în străinătate, există posibilitatea controlului judiciar, care este limitată în timp. Deci există câteva instrumente, poate acelea ar trebui mai mult examinate și văzut dacă se poate face ceva. Și la nivel european sunt întâlniri la Consiliul JAI și acesta este rolul ministrului Justiției, de a pune în discuție aceste probleme”, a spus Kovesi.

ADVERTISING

Întrebată cum colaborează EPPO cu Italia, țară în care mulți dintre fugarii români și-au găsit refugiu, fosta șefă DNA a spus că foarte bine, însă a subliniat că la acest capitol și România prinde top 3.

„Noi lucrăm foarte bine cu Italia, este un exemplu de cooperare, dar și un exemplu în ce privește nivelul de detectare a infracțiunilor și eficientă a procurorilor, în special în ceea ce privește recuperarea prejudiciului.

Model de cooperare și eficiență sunt Italia și Germania, după care aș pune România. Deci aș pune România în top 3, în special în ceea ce privește profesionalismul și eficiența și excelența investigatorilor pe care noi îi avem.

ADVERTISING

Infractorii profită de vulnerabilitățile sistemului legislativ. E o tendință pe care noi o observăm și în dosarele noastre, pe ceea ce înseamnă fraudă cu TVA. Observăm că grupurile organizate au întotdeauna un nucleu foarte puternic în ceea ce privește consultanța financiară și legală.

Într-unul dintre cazurile pe care noi le-am investigat a existat un grup organizat care a fost constituit doar în acest scop: unde e statul cel mai potrivit să deschizi companii foarte repede, unde e statul cel mai potrivit să rămâi nedetectat, unde este statul potrivit să plătești taxele cele mai mici, unde e statul cel mai potrivit să comiți fraude și să nu fi prins. Infractorii se adaptează, sunt foarte flexibili, au resurse materiale, ceea ce atunci când vine vorba de cooperarea instituțiilor observăm că lucrurile sunt diferite”, a spus șefa EPPO.

ADVERTISING

România și frauda cu TVA

La vizita precedentă în România, Kovesi dezvăluise, într-un interviu acordat în exclusivitate Spotmedia.ro, că în 8 luni de funcționare a EPPO la acel moment țara noastră nu raportase nici măcar o singură fraudă cu TVA, infracțiuni vamale sau de contrabandă, ceea ce era total nerealist.

Șefa Parchetului European a fost întrebată dacă situația s-a schimbat între timp.

„Am primit 2 cazuri, deci am putea spune că s-a dublat. Asta bineînțeles că este o glumă. Când e vorba de nivelul de detecție stăm mult, mult mai rău decât alte state membre, în special în ceea ce privește frauda cu TVA.

Europa pierde anual în jur de 50 de miliarde de euro și asta e una dintre principalele atribuții ale EPPO, de a investiga aceste fapte. Dar datoria procurorilor nu e de a detecta, ci de a investiga.

Noi am avut discuții la nivelul Ministerului Finanțelor, a existat cel puțin o neînțelegere a regulamentului. Tendința autorităților române a fost să nu raporteze niciun fel de fraudă dacă nu îndeplinește acel prag, ca frauda să fie de 10 milioane de euro și să fie implicate cel puțin 2 state membre”, a explicat Kovesi.

Piața Victoriei, cu Ioana Ene Dogioiu: Interviu cu Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parche…

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇