Mai puțină birocrație pentru alocații și bani pentru elevii din școlile speciale și după majorat

Mai puțină birocrație pentru alocații și bani pentru elevii din școlile speciale și după majorat

Comisia pentru buget, finanțe a avizat două inițiative ale USR PLUS: una prin care dosarul pentru alocația de stat pentru copii se depune concomitent cu nașterea și alta prin care elevilor majori din școlile speciale li se va permite să beneficieze de alocație până la terminarea studiilor.

Cele două inițiative ale USR PLUS sunt de sprijinire a elevilor cu nevoi speciale și de reducere a birocrației în cazul alocațiilor pentru copii. Ambele au primit aviz favorabil cu votul majorității, 8 dintre membrii comisiei votând „pentru” și 4 s-au abținut.

ADVERTISING

„Acestea două proiecte se înscriu în linia unei normalități pe care ne-o dorim cu toții: susținem persoanele cu nevoi speciale și ne dorim mai puțină birocrație pentru părinți. Asigurarea integrării socio-profesionale a persoanelor cu nevoi speciale și asigurarea calificărilor pentru ca ele să poată să ducă o viață cvasi-independentă și cât mai aproape de normalitate, sunt benefice nu numai pentru persoanele respective și ci și pentru societate. La fel, simplificarea procedurilor și eliminarea cererilor inutile de acte pentru plata alocației de stat pentru copii sunt măsuri menite să reducă birocrația și a creșterii eficienței administrației”, spune Claudiu Mureșan, președintele comisiei de buget, finanțe din Senat.

ADVERTISING

În cazul primei inițiative legislative, părinții nu vor mai trebui să depună aceleași acte la două ghișee diferite, declararea nașterii și stabilirea dreptului de alocație de stat pentru copii urmând să se înregistreze concomitent.

În cazul celei de a doua inițiative, este vorba despre un ajutor important pentru copiii din învățământul special, care suferă de grave probleme de sănătate, cauza din care ei sunt încadrați în școală mult mai târziu decât copiii fără aceste probleme. Astfel, în învățământul special, există copii care împlinesc 18 ani în clasa a șasea sau a șaptea sau a opta etc, moment în care nu li se mai acordă deloc alocația de stat pentru copii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇