Judecătorii îi dau voie unui profesor universitar corupt să profeseze, ca să nu aibă de suferit studenții

Judecătorii îi dau voie unui profesor universitar corupt să profeseze, ca să nu aibă de suferit studenții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Condamnat definitiv pentru corupţie, un profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti are dreptul în continuare să predea studenţilor.

Este vorba despre Cristian Florian Dincă, care a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare, pentru că a primit 32.000 de euro şpagă de la două angajate implicate în proiecte derulate în cadrul Politehnicii.

Deşi procurorii DNA au demonstrat că profesorul a luat mită pe o perioadă de trei ani, judecătorii l-au iertat de închisoare, susţinând că a fost vorba doar de un „derapaj izolat”.

Mai mult, deşi la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), Cristian Florian Dincă primise pe lângă condamnarea cu suspendare şi o pedeapsă complementară, respectiv interdicţia de a mai exercita funcţia de profesor universitar pe o perioadă de patru ani, atât în sistemul de stat, cât şi în sistemul privat, Curtea de Apel Bucureşti a înlăturat această sancţiune.

În timpul procesului, Cristian Florian Dincă a susţinut că el nu a luat mită în calitate de profesor universitar, ci doar ca şef de proiecte de cercetare ştiinţifică, astfel încât nu se impune să-i fie interzisă exercitarea funcţiei de profesor.

ADVERTISING

Tot el i-a anunţat pe magistraţi că a demisionat din funcţiile de director al Departamentului de Producere şi Utilizare a Energiei din cadrul Facultăţii de Energetică, de membru în cadrul Consiliului Profesoral al Facultăţii de Energetică şi de membru al Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Ar suferi studenţii

Judecătorii au apreciat că Cristian Florian Dincă trebuie să rămână la catedră, pentru a nu fi afectaţi studenţii săi.

"Sub acest aspect, Curtea reţine că, în ceea ce priveşte aplicarea pedepsei complementare şi accesorii prevăzute de art.66 alin.1 lit.g) din Codul Penal, aceasta este disproporţionată, prin raportare la gravitatea faptelor comise, la persoana inculpatului, dar şi în considerarea faptului că inculpatul este un profesor universitar cu o pregătire de excepţie şi o experienţă profesională vastă, pedeapsa ca atare urmând să se răsfrângă şi asupra studenţilor acestuia, iar Curtea nu apreciază ca fiind necesară într-o societate democratică.

ADVERTISING

Aceasta cu atât mai mult cu cât, aşa cum a arătat şi inculpatul, infracţiunile pentru care s-a dispus în mod judicios condamnarea inculpatului au fost săvârşite nu în legătură directă cu activitatea sa didactică, principala atribuţie şi raţiune a desfăşurării activităţii unui profesor universitar, ci cu ocazia desfăşurării unor proiecte adiacente, chiar dacă sub tutelă universitară. (...)

Curtea apreciază că nu se impune interzicerea exercitării profesiei de profesor universitar, nici în sistemul de stat şi nici în sistemul privat", se arată în motivarea deciziei instanţei.

Acuzaţiile DNA

Cristian Florian Dincă a fost acuzat de DNA că, în perioada august 2020 - februarie 2023, a primit în mod repetat (34 acte materiale) de la două angajate suma totală de 161.370 de lei (32.000 de euro), în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu ca responsabil în cadrul proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile "Asociat-474 PED/2020", "Hybrid Solvent", "In-No-Plastic", "Dezvoltarea de solvent", "Cap soft", derulate în cadrul Universităţii Politehnica.

Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizaţia pe care cele două angajate ar fi primit-o în proiectele respective.

Pe 2 martie 2023, Cristian Florian Dincă a fost prins de procurori în timp ce primea de la una dintre cele două angajate suma de 6.000 de lei, reprezentând tranşa aferentă salariului primit de aceasta în luna februarie 2023.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇