Elevii şi părinţii de la Liceul Tonitza se duc la protest în fața Primăriei Sectorului 1: Moș Crăciun, dă-ne școala înapoi! Clotilde Armand vine cu noi promisiuni

Elevii şi părinţii de la Liceul Tonitza se duc la protest în fața Primăriei Sectorului 1: Moș Crăciun, dă-ne școala înapoi! Clotilde Armand vine cu noi promisiuni

Elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, însoțiți de părinți, vor protesta joi, de la ora 10, în fața Primăriei Sectorului 1.

Aceștia sunt nemulțumiți că, de când a început școala, orele se fac online, pentru că nu există aviz ISU de funcționare pentru Corpul nou al sediului din Bd. Iancu de Hunedoara, deși a fost finalizat în 2016.

Astfel, din lipsă de spațiu, elevii nu pot merge fizic la școală. Și anul trecut, aceștia au fost nevoiți să studieze online în perioadele în care școlile au fost deschise.

”950 de elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București sunt condamnați să facă artă online. Joi, 16 decembrie a.c., la ora 10, în fața Primăriei Sectorului 1, parinții insoțiți de copii, vor întreba consiliul local al primariei, precum si pe primarul in funcție, de ce le condamnă copiii la irosirea talentului.

ADVERTISING

Vorbim despre niște copii speciali, talentați, care muncesc pentru a se perfecționa și crea artă, dar sunt împiedicați să își desăvârșească pregătirea din cauza lipsei de interes și responsabilitate manifestată de autorități”, se arată într-un comunicat al Comitetului reprezentativ al părinților din cadul Liceului “Nicolae Tonitza”.

Potrivit acestora, noua clădire de liceu a fost finalizată în 2016, dar subsolul s-a inundat la două săptămâni de la terminarea lucrărilor, neprimind astfel aviz ISU de funcționare.

De cinci ani clădirea este nefolosită, iar Primăria Sectorului 1 a ignorat toate solicitările făcute de conducerea școlii și de comitetul de părinți.

ADVERTISING

Promisiunile lui Clotilde Armand

Clotilde Armand a promis încă de la alegeri că va aduce clădirea liceului la standardele impuse de ISU pentru obținerea avizului.

”Teoretic, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” are 3 corpuri de cladiri pe Bd. Iancu de Hunedoara, dintre care două corpuri nu sunt funcționale. Unul are risc seismic, iar celălat nu are aviz ISU. Are, așa cum spuneam, o clădire nouă, finalizată în 2016, receptia fiind facută abia în 2018, dar ea nu are nici acum autorizație ISU, lucrările la această clădire fiind blocate”, se mai arată în comunicat.

Pe 2 septembrie, într-o postare pe Facebook, Clotilde Armand spunea: “Am o veste bună pentru părinții și elevii liceului de Arte Plastice ’’Nicolae Tonitza’’ din București: am vizitat astăzi clădirea liceului împreună cu constructorul și vom redeschide spațiul nou construit. Primăria Sectorului 1 și-a asumat să facă toate modificările recomandate de ISU până la începerea anului școlar pentru ca elevii să poată învăța aici.”

ADVERTISING

Însă, spun părinții, nu s-a întâmplat nimic.

Comitetul a fost dispus să strangă bani pentru a acoperi din suma necesară finalizării lucrărilor, dar au fost refuzați de primărie. De asemenea, au solicitat ca lucrările la noul corp să fie mutate de la investiții la reparații, pentru a le urgenta, în condițiile în care consilierii locali nu se pun de acord pe tema rectificării bugetare.

”Să vedem cum Primaria Sectorului 1 sprijină arta si învatamantul vocațional! Cine știe, poate Moș Crăciun va asculta dorința acestor elevi talentați! În caz contrar, vom picheta Primaria până la rezolvarea situației!”, avertizează Comitetul Reprezentativ al Părinților.

Reacția Primăriei Sector 1

Primăria Sectorului 1 spune că în Raportul de expertiză tehnică extrajudiciară realizat în februarie 2017 se arată că ”părți semnificative de lucrări de construcții și de instalații au fost executate defectuos la Corpul C al Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza".

Raportul semnala deficiențe majore în ceea ce privește lucrările realizate la această unitate de învățământ. Lucrări executate prost, pentru care nu s-a respectat proiectul inițial.

Corpul "C" al Liceului este o clădire complet nouă, recepționată în 2016, dar care nu a fost niciodată dată în folosință. De altfel, la două săptămâni de la recepția lucrărilor, subsolul clădirii a fost inundat, precizează Primăria Sectorului 1. Prețul contractului: 18 milioane de lei, cu termen de execuție 3 luni!

O parte dintre problemele constatate, în 2017: infiltrații de apă în subsol și pe terasele exterioare, probleme la adăpostul de apărare civilă, apa care stagnează în căile de evacuare din subsol, deficiențe privind măsurile de apărare contra incendiilor.

Primăria Sectorului 1 publică integral această expertiză, pe care o puteți vedea AICI.

Instituția subliniază că va întreprinde toate demersurile în vederea funcționalizării acestei clădiri de la Liceul Nicolae Tonitza cu respectarea normelor ISU, în cel mai scurt timp, astfel încât elevii și profesorii să își desfășoare activitatea în condiții de securitate optime. Cam tot asta promitea şi în septembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇