După exmatricularea de la Drept, studenții din Iași acuză de ipocrizie facultățile: Au acoperit în mod tacit, dar şi direct, plagiatul

După exmatricularea de la Drept, studenții din Iași acuză de ipocrizie facultățile: Au acoperit în mod tacit, dar şi direct, plagiatul

Studenții din Iași critică și acuză de ipocrizie Facultățile de Drept după cazul celor 45 de studenți exmatriculați pentru fraudă la examen.

Cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept au fost exmatriculați pentru fraudă la examen

Într-un comunicat de presă, Liga Studenţilor din Iaşi critică, mai exact, Facultăţile de Drept din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu ”pentru faptul că se folosesc de cazul exmatriculării celor 45 de studenţi jurişti de la Bucureşti pentru a-şi construi o imagine falsă de apărătoare ale eticii şi integrităţii academice în contextul în care aceste facultăţi au probleme serioase de transparenţă, morală, etică şi integritate academică, management al calităţii şi desfăşurării activităţii didactice.

Organizaţia anunţă ca va demara un audit de calitate al activităţii facultăţilor de drept din România”.

45 de studenți de la Drept, propuși pentru exmatriculare: ”Furtul și Frauda sunt aceleași indiferent de domeniu, dar consecințele lor în societate diferă” – Interviu cu prof.univ.dr Marian Popescu

ADVERTISING

Profesorii ar fi acoperit plagiatul

În plus, comunicatul lansează acuzații de ”acoperire a plagiatului”:

Majoritatea cadrelor didactice de la facultăţile de drept au acoperit în mod tacit, dar şi direct plagiatul descoperit de jurnalista Emilia Şercan în teza de doctorat a lui Codruţ Olaru, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care l-a avut drept coordonator pe Tudorel Toader. Cu excepţia unui cadru didactic de la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, niciun profesor de drept de la facultăţile din Hexagon nu a fost de acord să facă parte dintr-o comisie de analiză a tezei de doctorat în drept a lui Codruţ Olaru coordonată de Tudorel Toader.

Premieră în istoria Facultății de Drept din UB: Cei 45 de studenți care au fraudat examenele, propuși pentru exmatriculare după audieri

”Se protejează recirpoc”

Conform sursei citate, profesorii din cadrul CNATDCU se protejează ”ca o castă” când vine vorba de analizarea suspiciunilor de plagiat.

ADVERTISING

Mai mult, cadrele didactice din comisia juridică a CNATDCU au acoperit plagiatul lui Olaru, ignorând documentaţia de la dosar care demonstra că peste 44% din teză este plagiată.

În general, profesorii din cele şase facultăţi din Hexagon (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Craiova) au o reticenţă foarte mare în ceea ce priveşte analizarea suspiciunilor de plagiat din rândurile propriilor colegi de catedră, protejându-se reciproc, ca o castă.

Cadrele didactice din facultăţile de drept nu au luat nicio poziţie morală faţă de existenţa în corpul profesoral al Facultăţii de Drept din Bucureşti a doi profesori condamnaţi penal în ultimii ani: conf. univ. dr. Dan Şova, fost senator şi ministru al Transporturilor (PSD), şi lect. univ. dr. Aurel-Jean Andrei.

Președintele ANOSR, despre exmatricularea studenților de la Drept: Valorile și etica par a fi doar pentru "căței". În iunie, alți 30 de studenți au fraudat și au scăpat "basma curată"

ADVERTISING

Mulți profesori nici nu și-au publicat lucrările științifice

O altă problemă ridicată de studenții din Iași este faptul că mare parte dintre profesori nu și-a publicat pe site lucrările științifice.

Peste jumătate dintre profesorii de la Facultăţile de Drept din Iaşi şi Sibiu, respectiv un sfert dintre profesorii de la Facultatea de Drept din Craiova nu şi-au publicat CV-urile şi lista de lucrări ştiinţifice pe site-ul instituţiei. La Facultatea de Drept de la Universitatea de Vest din Timişoara niciun profesor nu are CV-ul şi lista de lucrări publicată.

Niciuna dintre facultăţile de drept din Hexagon nu publică rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenţi pentru fiecare profesor în parte, aşa cum sunt obligate prin art. 303 alin. 2 din Legea nr. 1/2011 şi art. 11 alin. 2 din OMECTS 3666/2012. Mai mult, când Liga Studenţilor (LS IAŞI) a solicitat în baza Legii 544/2001 a accesului la informaţii de interes public aceste rezultate, universităţile au refuzat să le comunice, fiind acţionate în instanţă de Ligă. Cadrele didactice de la facultăţile de drept au fost chemate de rectorate în ajutorul departamentelor juridice ale universităţilor pentru a o oferi argumente în sprijinul încălcării şi eludării aplicării drepturilor studenţilor. Până la urmă, instanţele au dat dreptate Ligii Studenţilor, iar acum instituţiile sunt obligate să comunice aceste rezultate nominal, pentru fiecare profesor în parte.

Cazul de copiat de la Drept: VeDem Just solicită „toleranță zero” faţă de fraudă şi propune măsuri pentru facultăţi

Studenții trebuie să învețe mecanic

În fine, documentul mai critică și așteptările profesorilor de la studenți: să învețe mecanic textele...

Totodată, studenții de la facultățile de drept nu sunt învățați să realizeze pe cont propriu raționamente juridice, să formuleze argumente și înscrisuri pe care să le susțină în fața unei comisii, unei autorități sau a unui complet de judecată, ci li se cere să reproducă noțiuni și texte legale în mod mecanic, fără vreun fundament pedagogic.

Acest fapt se datorează în principal numărului mare de evaluări, teste și examene tip grilă, preferate până la obsesie de majoritatea cadrelor didactice din rațiuni de timp, precum și lipsei unor mecanisme clare – precum evaluarea cadrelor didactice de către studenți – prin care activitatea de predare să fie realizată în interesul studenților cu scopul învățării, nu al profesorilor cu scopul îndeplinirii normei. Există chiar programe de masterat („carieră judiciară”) care au ca scop pregătirea absolvenților de drept pentru examenele de admitere în profesie (INM, Barou, Notariat) prin rezolvarea de teste grilă.

Citeşte pe SpotMedia.ro și: 

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇