Ministrul Educaţiei Naţionale Sorin Cîmpeanu anunţă că susţine introducerea în buget pentru acest an a sumei de 530 de milioane de lei pentru a fi pusă în practică o hotărâre de guvern cu privire la cuantumul minim al bursei la nivel de o sută de lei.
Suma reprezintă dublul bugetului de anul trecut, ministrul susţinând că nu mai vrea acordarea de burse „absolut ridicole” de 4 lei sau de 8 lei.
Ministrul Educaţiei, despre recuperarea cursurilor pierdute în zilele de sâmbătă: Fiecare cadru didactic va decide dacă este nevoie
„Este o obligativitate. În 2020, cuantumul total al burselor a fost de 270 de milioane de lei, din care 135 de milioane de lei au fost doar bursele din Bucureşti. Restul, jumătate, pentru toată ţara. Hotărârea de guvern aduce un lucru foarte bun; cuantumul minim al bursei de 100 de lei, să nu mai fie burse de 4 lei, de 8 lei, absolut ridicole!
Pentru asta, în buget trebuie să fie cuprinsă suma de 530 de milioane de lei – deci dublu faţă de bursele elevilor din anul 2020 – pentru ca aceste burse să poată fi plătite.
Da, Ministerul Educaţiei are ca obiectiv principal susţinerea introducerii în bugetul de stat cel puţina sumei de 530 de milioane de lei deci dublu faţă de anul trecut pentru a fi pusă în practică hotărârea de guvern din 4 decembrie 2020 cu privire la cuantumul minim al burse la nivelul de 100 de lei”, a declarat ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu: Erau 233.000 de elevi fără tablete, conform raportărilor inspectorilor generali şcolari. S-au achiziţionat 250. 000 și acum sunt 287.000 de elevi fără tablete
Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o hotărâre pentru stabilirea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, ce pot fi acordate elevilor din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, în anul şcolar 2020 – 2021.
Valoarea minimă a cuantumului fiecărui tip de burse este de 100 de lei, iar complementar acestui plafon, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.