Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a fost convocat de urgență luni la Guvern. Nu este clar care sunt temele pe care premierul Nicolae Ciucă vrea să le discute cu ministru, dar cert este că cei doi abia marți aveau programată o întâlnire, când șeful Executivului ar fi urmat să participe la ședința lui Cîmpeanu cu prefecţii şi inspectoratele şcolare judeţene, pe tema începutului noului an școlar.
În orice caz, convocarea vine în contextul în care, în doar 4 zile, aproape 30.000 de persoane au semnat o petiție în care i se cere demisia lui Cîmpeanu și 100 de intelectuali i-au trimis o scrisoare ministrului Educației în care au criticat simulacrul dezbaterilor pe Legile Educației și au cerut „consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”.
Cîmpeanu consideră însă că petiția este un demers politic și că cei care critică modul în care el vrea să modifice Legile Educației se tem de schimbare.
„Demiterea unui ministru este un obiectiv al oricărui partid din opoziție”, a comentat Cîmpeanu, luni, într-o intervenție la Digi24, faptul că petiția pentru demiterea sa a strâns într-un timp scurt un număr foarte mare de semnături.
„Orice petiție este un drept constituțional ce trebuie respectat. Cetățenii au dreptul să facă aceste petiții pe orice temă. Au fost teme care au adunat multe sute de mii de semnături. Deci este un drept pe care îl au şi este foarte bine să fie exercitat. (...)
Petițiile trebuie să-și urmeze cursul, noi ne ocupăm cu reforma educației, centralizăm toate propunerile pe care le apreciem ca fiind în sensul îmbunătățirii proiectului de lege. 'România educată' este o reformă care trebuie făcută, despre care discutăm de peste șase ani și jumătate”, a mai spus ministrul, înainte să fie chemat la Guvern.
El s-a declarat în continuare mândru de reforma pe care o face în educație și a reiterat că multe dintre propunerile de la dezbatere vor fi integrate.
„La toate aceste dezbateri am participat încercând să explicăm că este o reformă ce trebuie făcută, înțelegând, în același timp, frica de schimbare care este un sentiment normal, dar avem datoria să explicăm aceste lucruri. Legile au fost, într-adevăr, elaborate 'in house' la nivel de proiect și acesta este un lucru absolut remarcabil, că nu am utilizat milioane de euro pe consultanță pentru a elabora proiecte de legi.
În momentul de față centralizăm mii de amendamente. Au fost propuneri foarte bune, rezultate pe parcursul celor 43 de zile de dezbatere și al celor 76 de întâlniri în cadrul acestor dezbateri și astăzi voi anunța un stadiu intermediat al preluării acestor propuneri, multe dintre ele constructive, care fac din proiectele Legii Educației care vor fi înaintate Parlamentului”, a adăugat Cîmpeanu.