Cîmpeanu explică de ce a organizat consultările pe legile Educației în timpul vacanței

Cîmpeanu explică de ce a organizat consultările pe legile Educației în timpul vacanței

Ministrul Sorin Cîmpeanu respinge criticile potrivit cărora consultările pentru proiectele noilor legi ale Educației au fost organizate în timpul vacanței.

El spune că la fel se pot invoca cei doi ani de criză sanitară, criza din Ucraina, sărbătorile de iarnă și pascale și examenele naționale.

„Am avut doi ani de criză sanitară și nu se se puteau organiza consultări pe Legea Educației. Imediat ce am ieșit din criza sanitară am intrat, la finalul anului trecut, în perioada de sărbători - cred că erau nepotrivite, nu-i așa?! După sărbătorile de iarnă am avut, din păcate, criza ucraineană. Iarăși era un moment nepotrivit. După care am intrat în sărbătorile pascale - total nepotrivit”, a spus, la AlephNews, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISING

Ministrul Educației a mai spus că după Sărbătorile Pascale a venit perioada examenelor naționale.

„Cum ar fi arătat consultările în timp ce elevii se pregăteau pentru susținere, iar profesorii pentru organizazare și corectare? Pe acest principiu, niciodată nu este potrivit. Precizez încă o dată că este cea mai lungă perioadă de consultare și cel mai mare număr de dezbateri organizate”, afirmă Cîmpeanu.

Consultarea nu se oprește, ține să precizeze Cîmpeanu: „Este nevoie de mai multă consultare, pentru că după ce vom fi reușit să integrăm propunerile, le vom analiza foarte atent”.

ADVERTISING

Explicațiile lui Cîmpeanu vin după ce studenții, elevii și cadrele universitare au criticat faptul că dezbaterile pe legile Educației au fost orgnizate în vacanță. Totodată, 100 de intelectuali i-au trimis o scrisoare ministrului Educației în care îi cer “consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”, reanalizarea proiectelor de legi ale Educației și prelungirea perioadei de dezbateri.

USR: Dezbaterile pe legile Educației, simple exerciții de imagine

Și USR consideră că dezbaterile organizate pentru cele două propuneri de modificare a legilor Educației sunt menite să ajungă la concluzii care au fost dinainte stabilite de ministrul Sorin Cîmpeanu și de președintele Klaus Iohannis: protejarea plagiatorilor și feudalizarea universităților.

ADVERTISING

„USR consideră că dezbaterile organizate de Ministerul Educației nu sunt dezbateri propriu-zise, ci doar menite să ajungă la concluzii care au fost dinainte stabilite de ministrul Sorin Cîmpeanu și de președintele Klaus Iohannis: protejarea plagiatorilor, feudalizarea universităților și permanentizarea rectorilor pe funcții, politizarea numirilor în posturi de conducere, bulversarea sistemului de admitere la liceu”, potrivit unui comunicat de presă transmis presei joi.

USR susține că, derulată în timpul vacanței de vară, când majoritatea celor interesați direct de subiect - elevi, cadre didactice, părinți, experți în educație - sunt în plecați în concediu, „cea mai mare dezbatere publică a unei propuneri legislative nu este nimic mai mult decât o mare farsă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇